”Arbetsrättsjouren är en oberoende aktör och utgår alltid från lagen när vi ger rådgivning och svar inom arbetsrätten. Vi kan inte hållas ansvariga för hur informationen används och tolkas av våra besökare eller tredje part.”

2020-03-06

CORONAVIRUS – hur ska arbetsplatserna agera

Det kommer dagligen rapportering kring coronaviruset och dess spridning i världen. Människor i vissa städer uppmanas att hålla sig hemma. Butiker och restauranger stänger tillfälligt ner sina verksamheter. Olika arrangemang, flyg och transportmedel ställs in och flera sportevenemang har blivit publikfria och fler och fler även inställda. Både arbetsgivare och arbetstagare funderar på frågor kring sjukdomen, smittrisken, ska man arbeta hemifrån, vilka ska sitta i karantän med mera.

Förändringar sker hela tiden och det är viktigt att hänga med. Vi har samlat ihop några viktiga aktörer och uppdaterar efter hand.

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN – information kring coronavirus covid-19
FÖRSÄKRINGSKASSAN – information om slopat karensavdrag, smittbärarpenning
1177 VÅRDGUIDEN – information om infektionssjukdomen covid -19
ARBETSMILJÖVERKET – information till arbetsgivare
REGERINGEN – information om hur regeringen och Regeringskansliet arbetar
TILLVÄXTVERKET – ansvarig myndighet som tillsammans med Regeringskansliet och Skatteverket jobbar med korttidsarbete (initialt korttidspermittering)
SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND – småföretagares informationssida för att hantera effekter av corona-krisen

____________________________________________________________________________________________________________________________

2020-01-22

KBM ADVOKATBYRÅ AB – KBM

Arbetsrättsjouren är stolta över att ha hittat bra samarbetspartners. Här presenterar vi vår samarbetspartner KBM Advokatbyrå lite närmre. KBM arbetar mycket med arbetsrätt och är en advokatbyrå som Arbetsrättsjouren ofta hänvisar våra kunder till för mer expertkunskap såsom förhandlingar med facket, arbetsrättsliga överenskommelser, hjälp med omorganisationer. De arbetar dock även med andra områden.

KBM är din partner i frågor som rör affärsjuridik. Vi står på din sida när det gäller arbetsrätt, avtalsrätt, företagsöverlåtelser, tvistelösning och andra frågor där du som företagare behöver någon som kan lagen och dess konsekvenser.

Vi är en oberoende advokatbyrå som värnar om dina intressen i kvalificerad rådgivning och vid konflikt. Vi är lika engagerade vare sig ditt företag är litet eller stort. Och vi försöker alltid skapa en personlig kontakt där du aldrig behöver tvivla på vår lojalitet mot dig eller vår absoluta tystnadsplikt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2019-11-29

Vi önskar er en Trevlig första adventshelg!

Julen närmar sig och advent gör i helgen sitt intågande. Hur håller vi koll på hur långt det är kvar tills tomten kommer då? Jo självklart genom en adventskalender. På söndag är det 1 december, första advent och starten för Arbetsrättsjourens första adventskalender. Fokus är självklart kopplat till arbete. Häng gärna med genom att följa oss på Facebook.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

2019-09-06

ARBETSRÄTTSLIG FÖRELÄSNING

Onsdagen den 13 november 2019 håller Arbetsrättsjouren en föreläsning i Malmö.

Arbetsrättsjouren håller en föreläsning om vilka anställningsformer som finns när ett bolag ska anställa. Mindre bolag har inte så stor kunskap i arbetsrätt och ofta kommer det följder som kostar när en arbetsgivare inte gjort rätt. Med denna föreläsning önskar vi ge dig grundläggande kunskap så att allt blir rätt från början.

Föreläsningen innehåller även genomgång av uppsägningar, avsked och när facket ska kontaktas. Föreläsningen passar dig som funderar på att anställa, för dig som behöver se över din verksamhet och för dig som behöver uppdatera dig om arbetsrätten.

 

NÄR: Onsdagen den 13 november 2019 kl. 08.45-11.30
VAR: World Trade Center, Jungmansgatan 12, 211 11 Malmö
KOSTNAD: 1 195 kr ex. moms, ingår föreläsning, fika/smörgås och nätverksmingel
ANMÄLAN: Senast 30 oktober 2019. Bindande anmälan från den 25 oktober 2019. Begränsat antal platser. Mejla anmälan med rubriken ”Anställningsformer” till admin@arbetsrattsjouren.nu

___________________________________________________________________________________________________________________________

2019-08-23

NY SAMARBETSPARTNER – SEO Sverige

Välkomna säger vi till SEO Sverige. Arbetsrättsjourens nya samarbetspartner som ni gärna får anlita. Kanske behöver du som driver ett bolag uppdatera din nuvarande hemsida, kanske har du precis startat ett bolag och behöver se över både det ena och det andra inom det digitala eller så kanske du som anställd fått höra att ”jag hittar er inte någonstans på nätet”. Oavsett så har SEO Sverige sedan 2006 hjälpt företag och myndigheter med digital synlighet. De främsta kompetenserna är Google Ads, Facebook/Instagram, LinkedIn, Snapchat och enklare webbutveckling. Bolaget kan hjälpa till med allt från enstaka punktinsatser till ett helhetsgrepp runt digital marknadsföring. SEO Sverige är ett certifierat Google Partner-företag.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

2019-08-15

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ ARBETSRÄTTSJOUREN

Välkomna till oss på Arbetsrättsjouren. Kika gärna runt på vår hemsidan eftersom den är uppdaterad. Här under Aktuellt kommer det framöver komma lite olika inlägg så besök oss gärna regelbundet. Sök i vårt arkiv bland frågor och svar. Hittar du inte svaret på det du söker eller vill du ha ett uppdaterat svar så får du gärna mejla din fråga till oss så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig. Gå till sidan Vi erbjuder och läs mer.

Arbetsrättsjouren planerar att hålla en föreläsning framöver, troligtvis i Malmö, om vad en arbetsgivare bör tänka på när de anställer sin första arbetstagare. Vill du skriva upp dig på en intresselista för att få mer information när det närmar sig så mejla oss admin@arbetsrattsjouren.nu

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

2019-07-05

SEMESTERSTÄNGT

Arbetsrättsjouren håller just nu semesterstängt men är åter igen den 15 augusti. Tills dess så får du gärna söka bland gamla frågor och svar och se om du hittar det du söker.

Vänligen Arbetsrättsjouren

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

2019-05-16

SOMMARJOBB

Sommaren närmar sig och många minderåriga ska ut och sommarjobba. Vad är viktigt att tänka på?

Det finns mycket att tänka på när en arbetsgivare ska anställa någon. Det gäller även när anställningen gäller minderåriga vilket är vanligt inför sommaren.
• I stort sett får barn och ungdomar under 13 år inte arbeta över huvud taget.
• Äldre barn får utföra arbete som är lätt och ofarligt, det får inte vara fysiskt eller psykiskt tungt och de får inte ha ansvar.
• Ungdomar från 16 år får ha ett normalt och ofarligt arbete.

Arbetstider för minderåriga regleras efter barnet eller ungdomens ålder.
• Minderåriga får aldrig utföra arbete under tidsperioden 00.00 – 05.00
• Barn under 16 år får arbeta mellan 06.00 – 20.00 och ska ha minst 14 timmars sammanhängande ledighet från arbete. Arbetet får högst vara 7 timmar / dag och 35 timmar / vecka.
• För 16-åringar och 17-åringar får arbete under lov från skolan ske mellan 06.00-22.00 eller 07.00-23.00 och högst 8 timmar / dag i snitt och 40 timmar / vecka. De ska ha minst 12 timmars sammanhängande ledighet från arbetet.

Arbetsgivaren behöver betala arbetsgivaravgifter för anställda om lönen uppgått till mer än 1 000 kr under ett kalenderår. Arbetsgivardeklaration ska även skickas in för alla anställda som tjänat in minst 100 kr i lön.

Sommarjobbande ungdomar har rätt till semesterersättning som normalt är 12 % av lönen.

Anställda som tjänar mindre än 19 670 kr under hela 2019 behöver inte betala skatt och kan lämna in ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till sin arbetsgivare för att arbetsgivaren inte ska göra avdrag för skatt. Intyget går att hitta på Skatteverkets hemsida (SKV 434).