När ska löneutbetalningen vara tillgänglig?

Hej,
På mitt anställningsavtal står det ”Löneutbetalning senast den 29:e, eller närmast tidigare vardag”. Min fråga är vad som menas med ”Löneutbetalning”? Min arbetsgivare påstår att det är datumet han för över pengarna till mitt konto oavsett hur lång tid det tar att pengarna överförs. Till exempel kanske han sätter in pengarna sent den 29:e, då får jag inte pengarna förrän på eftermiddagen den 30:e om det inte är röd dag vill säga, då dröjer det ju ännu längre. Är detta verkligen rätt? Borde inte jag ha pengarna på mitt konto senast den 29:e?

Svar: När lön ska utbetalas regleras inte i lag utan ska framgå av ditt anställningsavtal eller kollektivavtal. Vad löneutbetalning innebär är en tolkningsfråga, det är dock brukligt att arbetstagaren ska ha lönen tillgängligt på sitt konto den dag som framkommer i avtalet. Vi bedömer din skrivelse från avtalet att du ska ha lönen insatt och tillgänglig den 29:e varje månad och om den 29:e är en lördag, söndag eller helgdag ska den vara insatt och tillgänglig en vardag innan den 29:e. Prata med din chef och ifrågasätt. Du kan även säga att du varit i kontakt med oss och hur vi ser på skrivelsen.

Vänligen Arbetsrättsjouren

Detta inlägg postades i Lön. Bookmarkera detta inlägg..