Har jag rätt till facklig hjälp vid uppsägning trots att jag inte är medlem?

Hej,
Min arbetsgivare försöker under väldigt luddiga omständigheter att säga upp mig efter många års fast tjänst. Nu till huvudfrågan, jag är inte med i facket men har hört att vid en uppsägning så måste en facklig förhandlare vara med oavsett om jag är medlem eller inte, kan det verkligen stämma?

Svar: Om du inte är medlem i facket så har du heller inte rätt att ha ett fackligt ombud närvarande i en diskussion om en uppsägning. Om det däremot ska göras en omorganisation på arbetsplatsen så måste facket vara delaktigt, men det är ju en annan sak.

Se till att arbetsgivaren ger en saklig grund för uppsägningen (arbetsbrist tex) och att du får den uppsägningstid som ditt anställningsavtal eller LAS § 11 säger.

Hälsningar Arbetsrättsjouren