Får de göra avdrag på semesterersättningen?

Hej,
Jag har jobbat extra i köket i en restaurang två ggr i veckan under 7-8 mån utan att ha skrivit under nåt arbetskontrakt.. jag fick 100 kr i timmen innan skatt. Efter att jag slutat bad jag om min semesterersättning men min arbetsgivare vägrade ge ut den pga. att jag hade jobbat för få timmar. Jag skickade detta till er för några dagar sen och efter att jag fått erat svar meddelade jag min arbetsgivare att jag har rätt till semesterersättning. Nu går han med på det men vill räkna bort 68 kr/ dag för mat som jag har ätit under tiden jag jobbade, vilket han aldrig har nämnt förut! Kan han behålla pengar från min semesterersättning för mat? Borde inte detta ha dragits bort från lönen i så fall? ( vilket ändå skulle va löjligt med tanke på min timlön, jag är 28!!!!)

Svar: Nej, din arbetsgivare kan inte räkna bort pengar för mat från din semesterersättning. Arbetsgivaren kan som huvudregel inte ensidigt göra avdrag på arbetstagarens lön. Det krävs ett godkännande enligt Lagen om arbetsgivarens kvittningsrätt. Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan det finnas speciella bestämmelser om kvittning i detta.

Precis som du skriver måste ni ha gjort en överenskommelse om matavdrag vid anställningens början. Det är inget arbetsgivaren i efterhand kan konstruera. Vad jag förstår har ni inte upprättat ett anställningsavtal överhuvudtaget så ord står mot ord men det är arbetsgivaren som gjort sig skyldig till lagbrott genom att inte upprätta ett anställningsavtal. Du har alltså rätt att kräva din semesterersättning utan några avdrag.

Med vänlig hälsning Arbetsrättsjouren