Arbetschema med kort varsel, kan jag tacka nej?

Hej,
Jag arbetar som köksmästare på en restaurang. Jag lämnade mitt arbete i söndagskväll och får då veta hur mitt schema ser ut för nästa vecka 41. Är detta okej?
Sen nu under kvällen har dom ändrat mina arbetstider för onsdag samma vecka. Får man göra så? Omständigheterna på arbetsplatsen är krångliga, drastisk kort på personal samt inga strukturer kring schema läggning. Har jag som anställd rätten till att säga ifrån att jag inte kan jobba det ”nya passet” som är ändrat?

Svar: Enligt lagen har man som anställd rätt att få sitt schema senast 14 dagar i förväg. Det är endast i undantagsfall som arbetsgivaren får göra ändringar som ligger närmare än så i tiden, t.ex. om det är många medarbetare som är sjuka eller ifall något oförutsett inträffar.

I princip kan du meddela att du inte kan jobba ett pass som du får reda på om det är mycket kort varsel. Detta kan dock variera lite grann beroende på branschpraxis, och också om det står något om detta i ditt anställningsavtal eller lokalt kollektivavtal.

Hälsningar Camilla Ländin