Muntligt anställningsavtal

Hej!

Jag har jobbat som anläggare i över 2 års tid nu. Jag blev hemskickad från jobb för en månad sen pga personliga skäl då min far blev sjuk. Jag ville ej gå hem men hade inget val tydligen. Jag blev lovad att få börja jobba 100% igen vecka 50 men har bara fått jobba tis-ons pga brist på jobb. Firman har anställt 3 st nya killar som jobbar för fullt nu. Och jag tycker det är orättvist att jag som varit näst längst på firman ska gå hemma men dom nya killarna som varit där i 2 veckor ska få jobba. Får det verkligen gå till på detta viset? Nu går jag hemma utan ersättning då min stämpling inte kommit igång än. Detta är väldigt frustrerande samtidigt som man blir rätt ledsen när man blir behandlad på detta viset när man ställt upp i ur och skur för mina kollegor och för mina chefer.

SVAR

Hur mycket du ska jobba regleras i ditt anställningsavtal, där anges hur många timmar i veckan du har rätt till att jobba. Så om du inte får jobba de antal timmar som står angivna i ditt kontrakt så kan du kräva att få jobba mer. Det finns dessvärre ingen rangordning som regleras i lagen för att den som jobbat där längre ska ha mer timmar.

Att din arbetsgivare gett dig ett löfte om att du skulle få arbeta 100% så har ni ingått ett muntligt avtal som är lika bindande som ett skriftligt.

Kontakta annars din fackorganisation och be dem hjälpa dig med detta.

Hälsningar,

Daniela Alm