Hur länge kan man sjukskriva sig i samband med dödsfall?

Hej!
Min man gick bort för en vecka sedan. Jag var sjukskriven 5 arbetsdagar. Igår var jag på jobbet. Jag fungerar dåligt, okoncentrerad och väldigt nedstämt. Jag jan inte sova på natten.
Kan jag sjukskriva mig igen efter en dag på jobbet utan läkarintyg. Jag har försökt få läkartid, men det skulle jag få om 4-5 veckor.

SVAR

Man får lov att sjukskriva sig i en kalendervecka utan läkarintyg, den åttonde dagen ska man kunna uppvisa läkarintyg och arbetsgivaren fortsätter att betala sjuklön fram till den 14 dagen man är sjuk. Efter det så måste man ha ett läkarintyg för då tar försäkringskassan över sjukpenningen.

Bli man sjuk igen inom fem dagar så börjar det om och man ska återigen kunna uppvisa ett läkarintyg från den åttonde dagen i den nya sjukperioden.

Man har även rätt till ledighet i samband med dödsfallet i 10 kalenderdagar t.ex. i samband med begravning eller bouppteckning. Generellt så är denna ledighet obetald men vissa kollektivavtal tillåter att man får betalt under denna perioden.

Försäkringskassan tillåter inte att man sjukskriver sig p.g.a. sorg men däremot om man t.ex. blir deprimerad eller lider av sömnlöshet till följd av detta.

Tala även med din arbetsgivare och se om ni kan kommer på en lösning tillsammans om du inte kan få läkartid direkt.

Hälsningar,
Daniela Alm