Vilka regler gäller vid föräldraledighet?

Hej,
jag fick barn i slutet av maj och har sedan kommit överens med min chef om att jag ska jobba 40% under hela min mammaledighet. I juni insåg jag att det inte skulle fungera så jag sa upp mig. Jag har 3 månaders uppsägningstid och den går ut 30/9. Sedan jag fick barn har jag arbetat nästan mer än 40% och jag har fördelat tiden enligt vad som fungerat för mig och min bebis, dvs. jag har arbetat hemifrån och försökt att vara inne på kontoret någon dag i veckan.

Nu menar min chef att 40% ska arbetas på kontoret, vilket jag känner inte kommer att fungera med en nyfödd bebis.

Min fråga: Jag har lite mer än en månad kvar på min anställning och vill gå upp till 100% föräldraledighet resten av min anställning eftersom jag inte kan möta hans krav på att vara på kontoret 40%. Jag är osäker på om han kommer att godkänna det. Vad har jag för rättigheter?

Svar:
Hej,
enligt Föräldraledighetslagen kan du vara helt ledig till dess barnet är 18 månader. Om du har dagar med föräldrapenning kvar efter dessa 18 månader har du rätt till ledighet de dagar du tar ut föräldrapenning.
När man ska bestämma ledighetens förläggning, ska detta ske i samråd med arbetsgivaren. Kan man inte komma överens är huvudregeln att arbetsgivaren ska förlägga ledigheten i enlighet med dina önskemål. En arbetsgivare får inte missgynna en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet enligt  Föräldraledighetslagen.
Jag vet inte om jag förstod ditt mail rätt men du behöver inte säga upp dig från ditt arbete när du får barn. Du har rätt att vara föräldraledig enligt ovan och fortfarande ha kvar din anställning. Det är en rättighet enligt lag och inget din arbetsgivare kan säga emot. Istället för lön anmäler du och får föräldrapenning från Försäkringskassan. Du meddelar arbetsgivaren när du vill återgå i tjänst och du har då även rätt att arbeta deltid om du vill det.
Säger du upp dig själv löper uppsägningstiden under din föräldraledighet.

Med vänlig hälsning
Ulrika Blom
Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Vilka regler gäller vid föräldraledighet?

 1. Helena says:

  Hej, uppsägningen är redan gjord. Frågan avser om min chef kan kräva att jag arbetar mina 40% på kontoret, vilket inte kommer att fungera för mig? Jag vill gå upp till 100% föräldraledig eftersom vi inte kommer överens om var arbetet ska utföras men jag är orolig för att han inte kommer att godkänna 100% föräldraledighet med så kort varsel.

 2. Camilla Ländin says:

  Hej,
  Om du ska arbeta deltid så kan din chef kräva att arbete helt eller delvis utförs på arbetsplatsen/kontoret.
  Om du väljer att istället ta föräldraledighet på 100% så är det normalt sett 2 månaders varsel innan den påbörjas, men i ditt fall så skulle jag säga att det är tillräckligt om du meddelar detta omgående med tanke på situationen.
  Hälsningar Camilla Ländin

Comments are closed.