Min före detta chef vill att jag jobbar gratis, vad ska jag göra?

Hej!
Jag arbetade tidigare på ett företag som nu har gått ihop med ett annat företag och jag har nu anställningsavtal med de nya företaget, med andra arbetsuppgifter. Min tidigare chef som nu blir anställd hos det nya företaget och alltså inte längre min chef, vill att jag fortfarande ska göra mina gamla uppgifter i hans företag. Utan lön. Är det något som jag måste gå med på? Ska jag prata med min nya chef om detta?

Mvh

Hej!

Du ska inte arbeta utan lön. Din förpliktelse mot din arbetsgivare är att arbeta och göra ditt bästa, och arbetsgivarens förpliktelse mot dig är att betala ut lön. Om din gamla chef inte ens längre är din chef så har denne inte ställning att begära att du ska göra något annat eller något utöver vad din nuvarande chef sagt att du ska göra.

Och ja, jag tycker absolut att du ska lyfta frågan med din nya chef för att slippa att din f.d. chef går in i någon slags pseudo-chefsposition som inte existerar. Ibland kan det vara svårt för vissa personer att släppa att man inte längre är chef och kan bestämma över andra. Den diskussionen ska du dock inte ta med din f.d. chef, utan med din nya chef som sedan får ta diskussionen med din gamla chef.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren