Vikarierat i snart två år, nu vill arbetsgivaren bli av med mig.

Fråga: Jag har jobbat som vikarie i en butik under de senaste 20 månaderna. Nu för en månad sedan när jag fick mitt kontrakt för sommaren så sa chefen där att jag börjar närma mig två år men innan det sker så kommer hon att ”släppa mig” för att slippa tillsvidareanställa mig. Efter mitt nuvarande vikariat så är jag uppe i 653 dagar. Vi är tre stycken tillfälligt anställda som har varit där ett tag varav jag är den som varit där längst och har längst sammanlagd anställningstid. Jag undrar vad jag har för rättigheter till fortsatta vikariat och att få jobba där vid extra behov för jag har svårt att tro att de bara kan dumpa en efter så lång tid bara för att de inte vill tillsvidareanställa en.

Svar: Det är alltid lika trist att läsa om att arbetsgivare utnyttjar sina anställda på det här viset. När inlasningen närmar sig så är det många arbetsgivare som ger kalla handen för att slippa behöva tillsvidareanställa.

Enligt LAS får en arbetsgivare nämligen bara ha en anställd på allmän visstidsanställning (under vilken vikariat går) under två av fem år innan arbetsgivaren måste ge denne tillsvidareanställning. Uppenbarligen vill din arbetsgivare slippa att tillsvidareanställa dig, antagligen för att det är svårare att säga upp en fast anställd än en visstidsanställd. Det är måhända hennes sätt att styra verksamheten och ha flexibiliteten att göra åtstramningar om så behövs.

Kort sagt får hon enligt lag inte ha kvar dig som vikarie längre om hon inte vill tillsvidareanställa dig, och nu har hon dessutom informerat dig om den kommande uppsägningen så dessvärre är det bara för dig att försöka hitta ett nytt jobb någon annanstans. Har du tur kan hon ge värdefulla referenser till jobbsökandet om du frågar henne.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren

5 thoughts on “Vikarierat i snart två år, nu vill arbetsgivaren bli av med mig.

 1. Henrik says:

  Till saken hör ju att anledningen till att hon vill bli av med mig är att när hon började där i mars förra året så valde hon att ta in en person hon kände sen tidigare på en allmän visstidsanställning på ett år så denna personen blev tillsvidareanställd efter det. Jag har fortfarande en sammanlagd anställningstid som är längre än denna personen så skulle jag komma upp i två år som vikarie innan hon har en anställningstid på två år så kommer jag ju gå före henne vid en arbetsbristförhandling och hon kan tvingas att gå ner i tid alternativt bli uppsagd och det vill ju chefen där förhindra. Hon har till och med gått till sådana extremer att nu när en av de tillsvidareanställda ska jobba på annan ort under ca tre månader så väljer hon att fördela dennes timmar bland de tillsvidareanställda bara för att jag inte ska få ett vikariat, för skulle jag få det så skulle jag komma upp i 2 år som vikarie. Jag undrar om en chef verkligen får favorisera en av sina anställda på detta sättet, för det är ju på bekostnad av att jag går miste om en tillsvidareanställning.

 2. Molly Johansson says:

  Tyvärr så kan din chef, helt lagligt, göra på detta vis. Rätt och rättvisa går inte alltid hand i hand, tyvärr. Om inte ”favoriseringen” går att angripa med t.ex. diskrimineringslagen eller att du kan visa att du blir trakasserad på arbetsplatsen, så är det tyvärr arbetsgivarens rätt att göra på det här viset.

  Fråga om du har rätt till återanställning enligt LAS 25 § i fall det skulle bli någon ”öppning”. Det är en ”long shot”, men kanske kan det gå?

  Men om jag får vara lite personlig, vill du verkligen fortsätta att arbeta för en chef som beter sig på det här viset mot dig? Är det inte bättre att försöka söka ett jobb på en annan butik? Jag vet att arbetsmarknaden knappast är enkel som den ser ut idag, men försök lirka med din nuvarande chef och se till att få ett anställningsbevis och eventuellt fråga om hon kan vara referens när du söker ett nytt jobb så att du har något att visa upp på din nästa arbetsintervju. Jag förstår ju att du är ute efter att få en tillsvidareanställning, men uppenbarligen är hon inte intresserad av att ha dig kvar, antagligen för att det är lättare att ha tidsbegränsat anställda. Det är ju inte ens säkert att det handlar om att hon inte gillar dig eller att du gjort ett dåligt jobb i hennes ögon, utan bara för att kunna behålla flexibiliteten i arbetskraften (och eventuellt anställa någon ”billigare”, om man får vara krass).

  Med vänliga hälsningar,
  Molly Johansson
  Arbetsrättsjouren

 3. Henrik says:

  Enligt facket så har jag en återanställningsrätt på nio månader och förtur till alla extra timmar eftersom jag är den av de tillfälligt anställda som varit där längst så om jag bara får jobba en dag från och med slutet av september så ska jag väl ha en återanställningsrätt som sträcker sig till nästa sommar och därmed ha rätt till ett semestervikariat för att då få ihop den tiden som jag saknar och inte kunna bli nekad pga detta.

 4. Molly Johansson says:

  Generellt gäller detta: Återanställningsrätten gäller bara när arbetsgivaren har behövt avsluta en anställning på grund av arbetsbrist. Du har inte nämnt att det handlar om arbetsbrist i det här fallet, utan som jag förstår det, endast spekulerat i det. Det verkar handla om att arbetsgivaren inte vill tillsvidareanställa dig, och inte om arbetsbrist. Hade det varit äkta arbetsbrist så hade du haft rätt till företräde i turordningslistan och rätt till återanställning före den andra personen, men det verkar inte handla om arbetsbrist om jag inte förstått dig helt fel? Hon vill bara inte ha kvar dig som vikarie. Skulle det ändå vara fråga om reell arbetsbristsituation och ni är färre än tio personer anställda så har arbetsgivaren rätt att undanta två nyckelpersoner från turordningslistan. Dessa två kan ha börjat i princip i förrgår och ändå gå före dig i turordningen.

  I det fallet har hon rätt att styra arbetsplatsen på det sätt hon önskar och som hon tror passar verksamheten bäst enligt arbetsledningsrätten oavsett om det är ”kompisanställning” eller inte. Det må vara fulspel, men det är inte olagligt.

  Att du skulle ha rätt till alla extra timmar gäller bara om du har en pågående deltidsanställning, men avslutar arbetsgivaren anställningen så är du ju inte anställd och kan inte ge dig dessa extra timmar.

  Det finns heller inget krav på att du ska få återanställning nästa sommar bara för att de då är i behov av vikarier (så länge det inte handlat om arbetsbrist, som ovan nämnt).

  Detta är förutsatt att kollektivavtalet eller ditt enskilda anställningsavtal inte reglerar annat. Dessa frågor kan i så fall fackförbundet du är ansluten till bättre, informationen jag givit ovan utgår från lagen om anställningsskydd och den kan man till viss del avtala bort genom just kollektivavtal och ibland också genom enskilda avtal. Är du med i facket, så be dem om hjälp i frågan, då jag endast kan råda utifrån allmänna juridiska principer och inte är insatt i varje enskilt kollektivavtal.

  Med vänliga hälsningar,
  Molly Johansson,
  Arbetsrättsjouren

 5. Henrik says:

  Anledningen som jag har förstått det är att det inte finns plats att ha en till tillsvidareanställd, att de har krav på sig uppifrån att de bara får ha ett visst antal timmar per vecka och det måste väl ändå räknas som arbetsbrist.
  Jag fick ett nytt kontrakt som semestervikarie igår och då sa hon att det var det sista och att det var allmän visstid som gällde sen och att jag har rätt till att extra timmar och jag är schemalagd ytterligare fem dagar efter att mitt semestervikariat går ut men alla de dagarna är vikariat för någon så jag är inte inne och jobbar extra så jag undrar vilken typ av anställning som det rör sig om, om de kan använda sig av allmän visstid när det egentligen handlar om vikariat.
  Sen säger du att det inte finns något krav på att ge mig en anställning där nästa sommar. Jag måste väl ändå ha en återanställningsrätt när jag har varit där så länge och är så pass rutinerad, bara för att jag inte är tillsvidareanställd så måste jag väl ändå ha rättigheter. De kan väl ändå inte utnyttja personer på detta sättet.

Comments are closed.