Har jag rätt att se mitt schema utanför arbetstid?

Hej!

Jag har ett rullande schema på ett callcenter och detta schema har jag bara tillgång till att se på arbetstid. Till saken hör även att mobiler inte är tillåtna vid jobbets datorer av säkerhets- och sekretesskäl.

Allt detta gör att det blir mycket svårt för mig att skapa mig en överblick över schemat utanför arbetstid. Det blir i princip omöjligt att planera vardagen med allt ifrån att omboka ett läkarbesök till att planera fritidsaktiviteter.

Har jag som arbetstagare rätt att kräva tillgång till mitt schema utanför arbetstid?

Med vänlig hälsning,

Hej!

Du har i regel rätt att  få ett schema senast två veckor i förväg om inte väldigt speciella omständigheter föreligger. Detta enligt arbetstidslagen 12 §.

Finns det någon anledning varför inte du eller din arbetsgivare/ teamledare bara kan trycka på ”skriv ut” knappen när du har schemat framför dig på datorn? Eller du kanske kan be arbetsgivaren om att få det i pappersform, helt enkelt?

Det är klart att du ska kunna planera din fritid! Livet är inte bara arbete.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren