Kan jag tvingas arbeta under sjukdom? Och vems ansvar är det att ordna med vikarie?

Fråga: Om jag är sjuk har feber super förskyld osv. Kan min arbetsgivare då tvinga mig att jobba? Och kräva att jag ska hitta någon som kan jobba istället för mig? Eller hur är det där?

Svar: Det är fler än du som ställer just denna fråga till oss på Arbetsrättsjouren och inledningsvis kan man då konstatera att det är ett antal arbetsgivare som tror att de kan tvinga sin sjuka personal till både det ena och det andra. Sanningen är dock att om du är sjuk så ska du sjukskriva dig hos både arbetsgivare och hos Försäkringskassan första sjukdagen och under tiden du är sjuk ska du vara hemma och vila upp dig. Du har inte skyldighet att arbeta när du är sjuk, tvärtom kan det vara i vissa fall moraliskt förkastligt att arbeta när man är dunderförkyld med hänsyn till arbetskamrater och eventuella kunder/klienter/patienter etc. Är du sjuk ska du vara hemma och ta hand om dig på bästa sätt så att du kan återkomma till jobbet så snart som möjligt.

Det är heller inte din skyldighet att hitta en vikarie. Det är arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet och är du sjuk ska du knappast ta på dig dennes roll (om du däremot vill byta pass, så kan det, med arbetsgivarens insyn kanske vara möjligt). Men är du sjuk så är du sjuk. Kan arbetsgivaren då inte hitta en vikarie åt dig så får denne ta ansvaret för detta. Du kan ju inte rå över att du blivit sjuk, eller hur?

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren