Vem bestämmer när jag får ta ut min semester?

Jag har bara 3 st semesterdagar kvar.

Kan min chef tvinga mig att ta ut semesterdagar vid klämdagarna över julen? Motivet är att eftersom han är ledig så kan det vara svårt för mig att utföra vissa uppgifter. Är det rätt att göra så eller borde jag önska att han jobbar istället?

Svar:
Hej
som arbetstagare har du enligt Semesterlagen rätt till fyra sammanhängande veckor under juni-augusti. I övrigt ska du tillsammans med arbetsgivaren samråda om hur semestern ska förläggas. Kommer ni inte överens är det arbetsgivaren som slutgiltigt bestämmer.  Det innebär alltså att din arbetsgivare kan förlägga dina tre återstående semesterdagar under klämdagarna. Detta om de är intjänade och betalda semesterdagar. Du har även rätt att spara semesterdagar. Enligt lagen, har du rätt att spara dagar utöver huvudsemesterns 20 dagar. Det skulle kunna vara en lösning för dig att spara dina tre semesterdagar till nästkommande år.

Det bästa är om ni tillsammans kan komma överens om en kompromiss som båda ör nöjda med. I mitt svar har jag utgått ifrån det som står i Semesterlagen. Det är alltid bra att undersöka om det finns några specifika skrivningar i ev. kollektivavtal på arbetsplatsen.

Med vänlig hälsning
Ulrika Blom

Arbetsrättsjouren