När har jag rätt att få semestern beviljad?

Hej

Om jag önskar ledigt 15/7 till 22/7 nu den 25/9 hösten innan, kan arbetsgivaren neka mig det och säga att han ska titta på det tidigast om två månader. Vi ska åka utomlands på ett bröllop och behöver boka hotellägenhet nu innan rummen tar slut. Men han sa att om jag önskat semester utanför semestertiden hade han beviljat det. Men nu när semestrar ej är klara kunde han inte lova något. Mitt svar var att jag kanske ändrar mig och önskar semester av annan anledning i sommar, och att jag inte kan följa med på bröllopet utan snabbt svar. Tyckte att jag var ute i väldigt god tid men det hjälpte tyvärr inte denna gång.

Svar:

Hej!

Den enda rätten du har är lagligt sett är att få ett definitivt besked kring din semester två månader i förväg enligt Semesterlagen. Det innebär alltså tyvärr att din arbetsgivare har rätten att neka dig detta.

Mvh
Isabella Wester
Arbetsrättsjouren