Ny tjänst efter föräldraledighet

Hej. Jag har varit mammaledig i 16månader och undertiden som jag har varit hemma så har dom anställt en ny kille som fått min tjänst. Jag blev dock erbjuden en bättre tjänst och va nöjd med det, dock muntligt avtal. Men första dan på jobbet så får jag veta att jag inte kan få min nya tjänst pga sekretesskäl då min sambo jobbar åt våra konkurrenter. Men mer än så får jag inte veta, jag får heller inte tillbaka min gamla tjänst utan får en ny sämre. Min fråga är dom verkligen får göra så mot mig?

Svar:
Hej,
Du har rätt att återgå till en likvärdig tjänst när du återkommer från din föräldraledighet. Om arbetsgivaren drar tillbaka sitt erbjudande om en bättre tjänst skulle jag hävda att du har rätt till din tidigare tjänst. Din vikarie får i så fall ta den sämre tjänsten. Du är välkommen att återkomma om du inte får gehör från din arbetsgivare.

Mvh
Ulrika Blom
Arbetsrättsjouren