Kontoret stängs i tre veckor, får jag lön?

Hejsan,

Min arbetsgivare stänger ner kontoret i tre veckor under sommaren. Då jag redan tagit ut nästa all min semester under vintern/våren har jag inte tillräckligt med semesterdagar att vara ledig då. Min arbetsgivare tycker att jag ska vara tjänstledig (+ ta ut resterande semesterdagar) då kontoret är nedstängt och jag inte har någon arbetsuppgift under tiden. Har hen rätt att tvinga mig att ta tjänstledigt?

SVAR:

Hej,

Arbetsgivaren kan aldrig tvinga dig till att ta obetald semester – även om företaget stänger ska du ha lön. Så, om företaget stänger och inte kan erbjuda arbete på någon annan avdelning så har du rätt att vara ledig med lön. I ett sådant fall kan inte arbetsgivaren kräva att du tar ut vare sig semester eller tjänstledighet.

Hälsningar Rebecka Persson

Arbetsrättsjouren