Praktik eller provanställning utan lön?

Jag fick ett sommarjobb i början av maj.
I ett muntligt avtal jag fick höra av min arbetskonsult skulle det vara en 4 veckor lång obetald praktikperiod, följd av, om man klarade arbetet, en anställning ’resten av sommaren’.
Men när dessa 4 veckor gått, meddelades några punkter som jag skulle ’korrigera’ för att få anställning och praktikperioden förlängdes med 2 veckor.
Sedan, när 2 veckor gått, så fick jag meddelande om att praktikperioden skulle vara ’minst 10 veckor och sedan eventuell anställning om 6 veckor’
När jag påpekade oegentligheterna till min chef, så meddelade hon att ’jag var otrevlig och skulle sluta med omedelbar verkan. Ursäkt accepterades inte.’ Någon annan förklaring till varför jag fick sluta fick jag inte.
Är det helt lagligt för ett företag att göra så?

SVAR:
Om ni har avtalat att det är en riktig praktik du ska göra så är det OK att du arbetar utan lön de första fyra veckorna. Men du har du också rätt till löpande handledning etc för att kunna lära dig jobbet. Annars handlar det eg om att du är provanställd utan lön, och det är inte tillåtet, då kan du kräva lönen retroaktivt.
Om du är provanställd så kan du bli uppsagd utan att eg anledning anges, du har då rätt till två veckors uppsägningstid (med lön).
Så, nej, det låter tyvärr som att företaget har utnyttjat dig.

Hälsningar Camilla Ländin
Arbetsrättsjouren

3 thoughts on “Praktik eller provanställning utan lön?

 1. susanna svensson says:

  Jag tycker det är ett utmärkt exempel på hur företag utnyttjar praktikanter vi kommer aldrig att få ner arbetslösheten så länge företagen får tillgång till gratis personal. Troligtvis har inte detta heller gått via AF eftersom att AF åtminstone i min hemstad inte beviljar praktik under semesterperioden och runt ju just för att de har erfarenhet av att det utnyttjas

 2. Camilla Ländin says:

  Ja, det här är dessvärre inte alls ovanligt. Därför är det viktigt att känna till sina rättigheter och reagera på orimliga avtal och försök till sådan här ”anställningar”

 3. yvonne malmgren says:

  Om man inte får komma tillbaka till arbetsplatsen kanske inte syns så de kanske luras o säger att man inte kommer pga att jag failar jag skulle ha skrifligt på det muntliga avtalet fast då fpr man nog en lång juridisk dänga
  Svårt o oförsäkrad är man också o ingen pensiongrundande

Comments are closed.