Semesterersättning

FRÅGA:

Hejsan! Jag vill bara fråga, om mina semesterersättning. Jag har jobbat i 1 år med städning, och jag har månadslön 10500:- jag vill bara veta, om hur mycket jag ska få mina semesterersättning ?

SVAR:

Hej,

Börjar med att särskilja semesterlön och semesterersättning. Semesterlön får du ut de dagar du tar ut semesterledigt under din anställning och semesterersättning får du ut om du har en kortare anställning eller anställningen avslutas utan att du tagit ut din semesterledighet.

Du har rätt till semesterlön under din semesterledighet och tar du inte ut någon semester eller har en tidsbegränsad anställning har du rätt till semesterersättning. Semesterlön betalas ut olika beroende på om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på arbetsplatsen.

Arbetar du under en tidsbegränsad anställning är det semesterersättning som betalas ut. Denna ersättning är minst 12 procent och beräknas på den totala lönen du tjänar hos din arbetsgivare. Detta ska enligt semesterlagen betalas ut snarast möjligt efter avslutad anställning, men senast en månad efter.

Viktigt att tänka på är att semesterersättningen även kan betalas ut varje månad, men då ska den vara skild från grundlönen det vill säga du ska kunna se på din lönespecifikation vilken del som är semesterersättning och vilken del som är din vanliga lön.

Hälsningar Rebecka Persson

Arbetsrättsjouren