Vård av närstående?

Hej!

Min mamma blev hastigt sjuk en morgon och jag var tvungen att åka med henne på lasarettet, detta tog mig en hel dag. Givetvis kunde jag inte förutse detta men meddelade min arbetsgivare så fort jag kunde strax efter min arbetstid börjat. Som jag läst i en annan fråga här på er sida nämner ni att enligt lag har man rätt till ledighet av trängande familjeskäl enligt flertalet kollektivavtal. Där jag är anställd som ekonom, tillsvidare sedan 1 år tillbaka, finns inget hängavtal med facket. Kan jag åberopa tjänstledighet med bibehållen lön eller ska jag ta semester för denna dag? Är det isf semestergrundande ledighet? Tacksam för svar!

 

Hej

Du har enligt lag rätt att ta ledigt från din anställning av trängande familjeskäl som har samband med sjukdom eller olycksfall och som gör att du som arbetstagare omedelbart måste närvara.
Du som arbetstagare behöver inte godta minskade anställningsförmåner eller försämrade arbetsvillkor än sådana som är nödvändiga till följd av ledigheten.

Sedan ska du vända dig till försäkringskassan, de kan om möjligt ge dig närståendepenning för denna dagen.

Ring dem och hör efter hur du ska gå tillväga

0771 -524 524

Lycka till och hoppas du slipper ta ut en semesterdag utan kan få betalt via FK.

MVh Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren