Semesterstängt vad gäller?

Hej,
Jag har en fråga om semesterstängt.
Jag arbetar på ett företag där verksamheten ska vara stängd under juli månad och jag
vet inte riktigt vad det är som gäller.Kan min arbetsgivare tvinga mig till att ta
ut semesterdagar då? Eller har jag rätt till betald ledighet? Vilka paragrafer i
semesterlagen är det som gäller? för jag hittar nämligen inte dem. (Vi har inget
kollektivavtal och jag har fått besked om att jag blir fast anställd den 18 maj)

Vänliga hälsningar,

 

Hej

Som huvudregel gäller att arbetstagare inte har någon skyldighet att ta ut obetalda semesterdagar. Din arbetsgivaren ska samråda med dig om förläggningen av semestern även om ni inte har kollektivavtal. Men det är även viktigt att känna till att din arbetsgivare faktiskt i slutändan bestämmer om när du kan ta semester. Semesternsförläggning är nämligen en arbetsledningsfråga.

Kan du arbetsgivaren förlägga semestern när som helst? Nej en arbetsgivare ska normalt sätt erbjuda en sammanhängande ledighet på fyra veckor under juni till augusti.

Just i din situation skulle jag samråda med arbetsgivaren, berätta att du tex inte har tillräckligt många betalda semesterdagar att ta ut och att du på så sätt skulle tvingas gå obetald under de dagar som arbetet är stängt. Vilket egentligen enligt lag är fel (8 § semesterlag).

Så hur kan ni då tänkas lösa detta?
Din arbetsgivare kanske inte kan öppna verksamheten för dig men kan kanske ge dig förskott på semestern, vilket innebär att du kan få betald semester under tiden verksamheten har stängt. Det innebär dock att du blir tvungen att betala tillbaka dessa dagar om du slutar hos arbetsgivaren inom 5 år. De kvittas mot framtida semesterersättning.

Förhoppningsvis slipper ni gå i konflikt med varandra och kan lösa detta på ett konstruktivt sätt för allas bästa.

Lycka till

MVH Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren