Semesterledighet

Hejsan.

Jag var på en fjällsemester i januari och valde att ta ut semester på min
ledighetsansökan. Nu när jag fick lönespecifikationen såg jag att jag inte haft
några semesterdagar kvar och fått avdrag för tjänstledighet utan att chefen
meddelat mig att jag inte haft några dagar kvar. Visst hade jag kunnat haft bättre
koll men lönespecifikationenen är inte den lättaste att tyda. Har inte min chef
något ansvar att meddela mig när något är fel?

Hej

En arbetstagare får avstå från rätten till semesterledighet som inte är förenad med semesterlön.  Men du som arbetstagare ska lämna besked till din arbetsgivare om i vilken omfattning du ämnar ta ledigt utan rätten till semesterersättning. Beskedet behöver inte lämnas innan arbetsgivaren har meddelat hur många semesterdagar utan lön du som arbetstagare har eller kan beräknats ha rätt till. Har du lämnat ett sådant besked kan du inte sedan avstå ledigheten utom i undantagsfall.

Skulle detta gått rätt till skulle du alltså ha lämnat besked till din arbetsgivare innan semestern påbörjades om att du väljer att ta ut obetald semester, och dess förinnan skulle din arbetsgivare berättat för dig att du inte har några betalda semesterdagar kvar.

Du kan alltså inte efterhand begära att få betalt för dessa dagar, men i fortsättningen ska du själv kontrollera om du har betalada semesterdagar kvar att ta av, och begär att din arbetsgivare faktiskt ger dig ett ordentligt underlag så du verkligen vet vad du tar ställning till.   Din arbetsgivare har till viss del ansvar för att detta går rätt till, men problematiken ligger även i att du själv inte varit tillräckligt uppmärksam.

MVH Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren