Arbetsgivarintyg

Hej,
Den 8 januari avslutades centrala förhandlingar gällande att min anställning skulle upphöra mellan min förra arbetsgivares företrädare och det fackförbund jag tillhör.
Jag har därefter begärt ett arbetsgivarintyg av min förra arbetsgivare som jag har rätt till men jag har fortfarande inte erhållit något trots ett flertal påstötningar direkt till arbetsgivaren och från mitt fackförbund.

Vad är problemet enligt er mening?

Svar: I svensk arbetsrätt finns det egentligen ingen direkt paragraf som pekar på att en arbetsgivare måste utge ett intyg till en arbetstagare när anställningen upphör. Men däremot finns det en outalad praxis inom arbetsrätten om att arbetsgivaren har en sådan skyldighet att lämna ut ett anställningsbetyg eller arbetsgivarintyg.

Du ska be din arbetsgivare om ett intyg en sista gång, i annat fall kommer du att gå till tingsrätten för att få ut det och i samband med detta kommer du även att be tingsrätten att utfärdar ett vite mot din arbetsgivare. Detta borde hjälpa.

MVH Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Arbetsgivarintyg

 1. Nidskrivare says:

  Det ä ett klent stöd, i praktiken utan sanktionsmöjligheter, men se dock 47 § Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring ”Arbetsgivaren ska på begäran utfärda intyget på en särskild blankett.”

 2. Sandra Jarl says:

  Det är ofta bättre att göra rätt från början än att försöka korrigera redan gjorda misstag i efterhand. I vissa fall kan det då var klokt att anlita juridisk hjälp, beroende på vilka kunskaper du själv har i ämnet och om du bedömer att du kan behöva den hjälpen.

  Med vänliga hälsningar,

  Sandra Jarl
  Arbetsrättsjouren

Comments are closed.