Då Arbetsrättsjouren har ett mycket stort inflöde av frågor erbjuder vi för tillfället endast AJ Express. Vi svarar på din fråga snarast möjligt när betalningen är registrerad och vi garanterar ett svar inom fem dagar. AJ Express kostar 99 kr och du betalar direkt via länken nedan. OBS! Kom ihåg att skriva in din fråga i formuläret nedan även när du betalat AJ Express.

Har du tänkt på att kolla med facket? De har svar på väldigt mycket som rör din specifika arbetsplats!

Betala AJ Express här

Ställ din fråga
18 thoughts on “Ställ din fråga

 1. Joel says:

  Hej!

  För några veckor sen undrade min chef om jag kunde jobba 9-18 istället för 11-20 en dag, då det krävdes pga en kollega som var sjuk. Bara jag och denna kollegan som kan det man jobbar med mellan 9-18 så inget konstigt i sig.

  Det jag undrar är om jag har rätt till samma lön som om jag hade jobbat 11-20? Jobbar inom handels och har alltså 150 % lön efter 18.15 och 170% efter 20.00.

  Tack på förhand!
  Joel

 2. Camilla Ländin says:

  Hej,
  Nej, såvitt det inte står något sådant i ditt avtal eller i Handels kollektivavtal så har du inte rätt till 150% lön om du arbetar 9-18 istället.

 3. Karin Olsson says:

  Om man är anställd med särskilt anställningsstöd har man då rätt till betalning om man blir sjukskriven

 4. Camilla Ländin says:

  Du har samma rättigheter som i andra typer av anställningar, tom utökat skydd i vissa fall. Så ja, du har rätt till sjuklön etc, naturligtvis med karensdag på samma sätt som för andra.

 5. Ingemar Goude says:

  Hej!
  Vilka regler gäller för utbetalningar av lön från arbetsgivaren med en FSAS anställning.
  Som ett exempel: Om jag påbörjar min anställning med Särskilt Anställningsstöd den 15 en månad kan jag då kräva att min arbetsgivare betalar mig halva månadslön till den 27
  samma månad, eller vilka regler gäller ?/ Ingemar

 6. Anna-Karin says:

  Hej!
  Enligt Semesterlagen §17 a så är mina första 120 dagar av föräldraledigheten semesterlönegrundande. Jag har fem frågor om detta:
  1. Gäller det 120 hela dagar, så att 240 halva dagar eller 480 fjärdedelsdagar kan vara semestergrundande?
  2. Måste barnet vara fött under min nuvarande arbetsgivare för att jag skall få semesterlöngrundande föräldraledighetsdagar från denne, eller kan det vara 100 dagar från en arbetsgivare och sedan 20 hos nästa?
  3. Vad händer om man har haft 50 dagar hos en arbetsgivare, slutat detta arbete och tagit 50 dagars föräldraledighet utan anställning (utan att dessa kunnat vara semesterlöngrundande) och sedan börjat en ny anställing? Har man då kvar 70 eller 20 semesterlöngrundande dagar?
  4. Gäller detta bara under barnets första 120 dagar som man är ledig för, oavsett om man ansöker om föräldrapenning eller inte, så att man blir utan semesterlöngrundande dagar om man tar ledigt utan att ansöka om föräldrapenning i ett år och sedan tar föräldrapenningssdagar i 120 dagar.
  5. Och slutligen: Vad gäller för helger som man får föräldrapenning för?

 7. Emma says:

  Hej,
  Jag är nu konsult på ett företag. Mitt kontrakt går ut 31 aug och företaget jag arbetar på vill nu att jag ska skriva på för ett vikariat som anställd på företaget från och med 1 september. Detta innebär för mig att jag går ner i lön och jag vill självklart byta arbete. Dock vågar jag inte tacka nej för risken att inte ha hittat ett nytt jobb tills dess och kommer att nästa vecka skriva på för detta vikariat. Det jag undrar nu är att om jag nu i juni skriver på för detta vik och exempelvis i juli hittar ett nytt jobb… gäller den överenskomna, ex 1 mån, uppsägningstiden för mitt vikariat från sept? Är jag bunden att vara kvar sept-okt då trots att anställningen ännu inte påbörjats? Eller kan jag redan då i juli säga upp mig och slippa uppsägningstiden?
  Tack på förhand!

 8. Camilla says:

  Hej! Jag har ansökt om havandeskapspenning på försäkringskassan from augusti då jag arbetar i en stressig och tuff bransch. Jag är beräknad i oktober, så avgår från jobb 60dagar före beräknad nedkomst. Jag fick ingen lön utbetald nu i Maj och jag ”tror”att företaget kommer att sättas i konkurs nu i Juni. Vad händer med min havandeskapspenning om den blivit beviljad? Jag har en månads uppsägningstid och jag har semester i sommar som blivit beviljad. Upphör min havandeskapspenning att gälla om företaget går i konkurs? Någon sa det till mig och att jag måste skriva in mig på AMS och stämpla a-kassa? Men seriöst, vem vill anställa mig 2månader innan beräknad förlossning? Stämmer verkligen detta? Tacksam för svar! Gärna även på mail till mig:) med vänliga hälsningar Camilla

 9. charlotte says:

  Hej,
  Om jag har i mitt shcema att jobba söndagar en viss tid, men det i söndags inte fanns något att göra. Är arbetsgivaren då skyldig att betala mig ändå om dom inte informerar att det inte finns något att göra?

 10. Fanny says:

  Hejsan!
  Jag jobbar som personlig assistent på ett ställe sedan fem månader tillbaka. Då jag inte hade någon större erfarenhet när jag började samt en väldigt hög arbetsmoral, så var detta inget problem för mig i början. Men då jag nu börjat känna att jag behöver hinna komma ner i varv och faktiskt ha tid för ett privatliv vid sidan om så har detta vuxit till ett problem.
  Jag går på ett fast schema, som jag haft sedan dag ett.
  Jobb måndag,onsdag,torsdag,fredag och söndag. Dvs ledig tisdag och lördag. Men då jag slutar 22 på fredagkvällen och börjar 08.00 på söndag morgonen, så kan jag varken gå ut eller åka iväg någonstans för att inte vara trött dagen efter på jobbet.
  Min fråga är här, är detta lagligt att varje vecka jobba helgen, samt att inte ha någon som helst sammanhängande ledighet? Jag tycker det har börjat bli riktigt jobbigt, då jag är en ung tjej som också är i behov av att kunna hitta på saker, samt att få lite vila från jobbet.
  Hur ska jag gå tillväga eller det är bara att acceptera detta?

  Fanny

 11. Pia Aapala says:

  Hej,jag har alltid ledigt på tisdagar enligt schemat och arbetsgivaren lägger alltid personalmötet på tisdagar,är det rätt att samma person ”drabbas” varje gång jag är dessutom den enda på arbetsplatsen som har småbarn.
  Det sägs att man har rätt till tre timmar betalt när man går på möte på ledig dag,enligt min arbetsgivare så har jag rätt till tre timmar betalt men då skall jag efter personalmötet som i regel tar en timma stanna kvar och arbeta ytterligare två för att få de tre timmar betalda,är detta korrekt?

 12. Camilla Ländin says:

  Det finns inga särskilda regler för löneutbetalningar för en sådan anställning. När lönen ska betalas ut står i anställningsavtalet eller i ett kollektivavtal. Jag har svårt att se att du kan begära ut en halv månadslön om företaget inte tillämpar en sådan regel.

 13. Camilla Ländin says:

  1. Det gäller 120 hela dagar, semesterlagen tar i det hänseendet inte hänsyn till möjligheten med halva eller 1/4-föräldradagar.
  2,3. Du kan bara tjäna in semesterdagar och därmed semesterlön hos den arbetsgivare du är föräldraledig från nu. Om du byter arbete under föräldraledigheten ska du få ut sparade dagar i pengar istället. Det är bara din aktuella arbetsgivare, inte tidigare som kan ge dig nya semesterdagar. Om du inte har någon anställning tjänar du inte in några dagar.
  4. Det gäller för de första 120 dagar som du är föräldraledig, inte de dagar du tar ut föräldrapenning för.
  5. Helger räknas in i de 120 dagarna.

 14. Camilla Ländin says:

  Om du tar en anställning från 1 sept så har du på pappret en månads uppsägningstid, dvs till den 1 oktober. Men om du säger upp en ännu inte påbörjad anställning så brukar det inte vara några problem att börja räkna uppsägningstiden då. Det beror lite på hur petig din arbetsgivare är.
  Dessutom så finns det eg ingen uppsägningstid på en tidsbegränsad anställning, utan du åtar dig att arbeta tiden ut i och med ditt anställningsavtal.

 15. Camilla Ländin says:

  Din havandeskapspenning är egentligen inte beroende av din anställning, det är Försäkringskassan som hanterar den. Så kontakta dem för att få veta vad som gäller.

 16. Camilla Ländin says:

  Om du är schemalagd men får veta att du inte behöver arbeta pga för lite att göra så har du rätt till lön för din schemalagda tid ändå. OM det står annorlundra i ditt anställnigsavtal så ska du kontakta facket.

 17. Camilla Ländin says:

  Villkoren för personliga assistenter är speciella och jag rekommenderar därför att du kontaktar fackförbundet Kommunal som vet exakt vad som ska gälla.

 18. Camilla Ländin says:

  Vad som gäller för möten på lediga dagar står i ditt anställningsavtal eller i ett kollektivavtal, det finns inte lag för det. Så kolla i ditt avtal eller kontakta facket för att få veta vad som gäller.

Comments are closed.