”Arbetsrättsjouren är en oberoende aktör och utgår alltid från lagen när vi ger rådgivning och svar inom arbetsrätten. Vi kan inte hållas ansvariga för hur informationen används och tolkas av våra besökare eller tredje part.”

 

2019-09-06

ARBETSRÄTTSLIG FÖRELÄSNING

Onsdagen den 13 november 2019 håller Arbetsrättsjouren en föreläsning i Malmö.

Arbetsrättsjouren håller en föreläsning om vilka anställningsformer som finns när ett bolag ska anställa. Mindre bolag har inte så stor kunskap i arbetsrätt och ofta kommer det följder som kostar när en arbetsgivare inte gjort rätt. Med denna föreläsning önskar vi ge dig grundläggande kunskap så att allt blir rätt från början.

Föreläsningen innehåller även genomgång av uppsägningar, avsked och när facket ska kontaktas. Föreläsningen passar dig som funderar på att anställa, för dig som behöver se över din verksamhet och för dig som behöver uppdatera dig om arbetsrätten.

 

NÄR: Onsdagen den 13 november 2019 kl. 08.45-11.30
VAR: World Trade Center, Jungmansgatan 12, 211 11 Malmö
KOSTNAD: 1 195 kr ex. moms, ingår föreläsning, fika/smörgås och nätverksmingel
ANMÄLAN: Senast 30 oktober 2019. Bindande anmälan från den 25 oktober 2019. Begränsat antal platser. Mejla anmälan med rubriken ”Anställningsformer” till admin@arbetsrattsjouren.nu

___________________________________________________________________________________________________________________________

2019-08-23

NY SAMARBETSPARTNER – SEO Sverige

Välkomna säger vi till SEO Sverige. Arbetsrättsjourens nya samarbetspartner som ni gärna får anlita. Kanske behöver du som driver ett bolag uppdatera din nuvarande hemsida, kanske har du precis startat ett bolag och behöver se över både det ena och det andra inom det digitala eller så kanske du som anställd fått höra att ”jag hittar er inte någonstans på nätet”. Oavsett så har SEO Sverige sedan 2006 hjälpt företag och myndigheter med digital synlighet. De främsta kompetenserna är Google Ads, Facebook/Instagram, LinkedIn, Snapchat och enklare webbutveckling. Bolaget kan hjälpa till med allt från enstaka punktinsatser till ett helhetsgrepp runt digital marknadsföring. SEO Sverige är ett certifierat Google Partner-företag.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________

2019-08-15

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ ARBETSRÄTTSJOUREN

Välkomna till oss på Arbetsrättsjouren. Kika gärna runt på vår hemsidan eftersom den är uppdaterad. Här under Aktuellt kommer det framöver komma lite olika inlägg så besök oss gärna regelbundet. Sök i vårt arkiv bland frågor och svar. Hittar du inte svaret på det du söker eller vill du ha ett uppdaterat svar så får du gärna mejla din fråga till oss så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig. Gå till sidan Vi erbjuder och läs mer.

Arbetsrättsjouren planerar att hålla en föreläsning framöver, troligtvis i Malmö, om vad en arbetsgivare bör tänka på när de anställer sin första arbetstagare. Vill du skriva upp dig på en intresselista för att få mer information när det närmar sig så mejla oss admin@arbetsrattsjouren.nu

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

2019-07-05

SEMESTERSTÄNGT

Arbetsrättsjouren håller just nu semesterstängt men är åter igen den 15 augusti. Tills dess så får du gärna söka bland gamla frågor och svar och se om du hittar det du söker.

Vänligen Arbetsrättsjouren

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

2019-05-16

SOMMARJOBB

Sommaren närmar sig och många minderåriga ska ut och sommarjobba. Vad är viktigt att tänka på?

Det finns mycket att tänka på när en arbetsgivare ska anställa någon. Det gäller även när anställningen gäller minderåriga vilket är vanligt inför sommaren.
• I stort sett får barn och ungdomar under 13 år inte arbeta över huvud taget.
• Äldre barn får utföra arbete som är lätt och ofarligt, det får inte vara fysiskt eller psykiskt tungt och de får inte ha ansvar.
• Ungdomar från 16 år får ha ett normalt och ofarligt arbete.

Arbetstider för minderåriga regleras efter barnet eller ungdomens ålder.
• Minderåriga får aldrig utföra arbete under tidsperioden 00.00 – 05.00
• Barn under 16 år får arbeta mellan 06.00 – 20.00 och ska ha minst 14 timmars sammanhängande ledighet från arbete. Arbetet får högst vara 7 timmar / dag och 35 timmar / vecka.
• För 16-åringar och 17-åringar får arbete under lov från skolan ske mellan 06.00-22.00 eller 07.00-23.00 och högst 8 timmar / dag i snitt och 40 timmar / vecka. De ska ha minst 12 timmars sammanhängande ledighet från arbetet.

Arbetsgivaren behöver betala arbetsgivaravgifter för anställda om lönen uppgått till mer än 1 000 kr under ett kalenderår. Arbetsgivardeklaration ska även skickas in för alla anställda som tjänat in minst 100 kr i lön.

Sommarjobbande ungdomar har rätt till semesterersättning som normalt är 12 % av lönen.

Anställda som tjänar mindre än 19 670 kr under hela 2019 behöver inte betala skatt och kan lämna in ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till sin arbetsgivare för att arbetsgivaren inte ska göra avdrag för skatt. Intyget går att hitta på Skatteverkets hemsida (SKV 434).