Uppsagd pga. sjukdom

Hej,
Jag har jobbat som vikarie i över två år som personlig assistent. Mitt senaste kontrakt gäller till april. Nu är det så att jag har fått en synnedsättning som beror på att det har funnits katt på min arbetsplats där jag har jobbat. Jag har läkarintyg som säger att jag inte kan jobba kvar där. Dock så står det bara i läkarintyget att jag inte kan jobba i en miljö där det finns katt, inte att jag blir sjukskriven. När jag kontaktade min arbetsgivare så fick jag höra att när jag nu sjukskriver mig från dag 8 så kommer jag få ogiltig frånvaro och kommer få sparken. Kan dom göra såhär?

Svar: Din arbetsgivare kan inte säga upp dig på grund av att du är sjukskriven, och absolut inte från dag 8 i sjuklöneperioden. Din uppsägning skall vara sakligt grundad och föregås av en omplaceringsutredning. Din arbetsgivare betalar dessutom sjuklön för dig de 14 första kalenderdagarna i din sjukperiod vilket du dag 8 skall styrka med ett läkarintyg. Läkarintyget behöver inte närmare beskriva din sjukdom.

Vänligen Arbetsrättsjouren