Återta beviljad semester

Hej,
Jag har sökt och fått semester beviljad under en vecka i november. Så fort jag fick veta att den resa jag skulle åka på blev inställd mailade jag bemanningsansvarig på min arbetsplats och bad att få dra tillbaka min semesteransökan. Fick till svar att jag inte kan göra detta utan måste ta ut min semester pga. att man inte kan lämna återbud till den person som skulle vikariera för mej. Stämmer detta? Återbudet kom 2,5 veckor innan semestern skulle börja.

Svar: Eftersom din semester är beviljad så är det i princip så att arbetsgivaren kan begära att du tar ut den. Det stämmer att en arbetsgivare inte kan lämna återbud till en vikarie hur som helst. Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla de arbetstimmar som avtalats mellan denne och vikarien. Dessa fall är inte enkla, men, eftersom arbetsgivaren har sista ordet vad gäller förläggning av semester så måste han/hon godkänna den och även godkänna att den tas tillbaka. Så i värsta fall gäller alltså beviljad semester, men mot arbetstagarens vilja.

Vänligen Arbetsrättsjouren