Rätt till ledighet

Hej,
Jag jobbar i en butik och har inte skrivit på något avtal eller kommit överens om något sedan i januari 2018. Min provanställning gick ut i december 2017 och jag skrev därefter på papper om vikariat en månad framåt, vilket gick ut i januari 2018. Sedan dess har jag inte skrivit på något/kommit överens om något avtal. Jag har fått schema några veckor i taget efter det. På grund av detta så trodde jag att det inte skulle vara något problem att vara ledig. Jag frågade i september (tre månader innan) om jag kunde vara ledig några dagar i december. Eftersom jag ej har schema som räcker dit eller är garanterad ett visst antal timmar såg jag ej något problem med detta. Men min chef säger då att detta ej går eftersom att fler vill vara ledig just de dagarna.

Kan hon verkligen neka mig ledighet då jag inte har något avtal eller schema som räcker ända dit? Dessutom har jag hört att om man är tillsvidareanställd så kan man ej bli nekad om man ansöker om ledigt tre månader innan önskade dagar? Vilket jag gjorde för att vara på den säkra sidan. Så vad gäller egentligen? Kan hon neka mig? Fast vi inte kommit överens om något avtal?

Svar: Vi undrar hur ditt anställningsavtal ser ut och även hur provanställningen avslutades? Provanställning avbryts, avslutas eller övergår i en tillsvidareanställning. Det är felaktigt att du går från en provanställning till ett vikariat. Detta kan innebära att din arbetsgivare är skadeståndsskyldig för att inte ha följt LAS, lagen om anställningsskydd. Vi anser att din arbetsgivare inte har koll på arbetsrätten och din anställningsform bör ses över och vad din sysselsättningsgrad ligger på. Tänk på att anställningsavtal inte behöver vara skriftligt. Däremot har du rätt att få ut anställningsvillkor som bekräftar din anställningsform och ger dig de väsentligaste informationen om din anställning. Om din arbetsgivare även misskött sig på denna biten så är det ytterligare en punkt som skulle kunna innebära skadestånd.

När det gäller ansökan om semester eller ledighet så är det generellt så att arbetsgivaren ska försöka gå den anställde till mötes, särskilt när man är ute i så god tid. I slutändan är det dock arbetsgivaren som har rätt att bestämma. Eftersom det inte framgår tydligt hur ditt schema ser ut så är det svårt att ge ett mer specifikt svar.

Vänligen Arbetsrättsjouren