Kan jag få det jag muntligen blivit lovad i lön?

Hej!
Jag började nyligen på en firma där dom lovade mig muntligt 26 000 kr i månaden innan skatt.

Men idag fick jag ett mejl från VDn som lyder så här.

”Fick inte tag i rätt avtal. Vill att vår advokat ser över det så allt blir rätt. Men tills vidare får du iaf ett skriftligt erkännande att vi anställer dig enligt följande villkor.

Anställningsform: Timanställning
Start datum: 6/2-2018
Slutdatum: Ej satt
Timlön: 150kr exklusive semesterersättning. ”

Så frågan är, kommer jag att få ut vad dom har lovat eller inte?

Svar:

Hej!

Muntliga avtal gäller och har du blivit lovad den lönen är det det som ska gälla. Det svåra med muntliga avtal är att de är svåra och bevisa. Du har rätt till den överenskomna lönen men blir det ord mot ord kommer det bli svårt för dig att kräva den lönen. Jag kan alltså inte svara på om du kommer få ut vad de lovat mer än att du borde få det.

I din situation beror det också på vilken anställning ni kommit överens om. Har du månadslön och jobbar heltid så bör du få 26 000 kr och det skriftliga du fått stämmer då inte överens. Har du däremot en timanställning beror din lön på hur mycket du jobbar. Därför kan det vara så att du får en lägre lön för att du jobbar mindre timmar än heltid (som jag antar att månadslönen syftar till). Ni behöver alltså komma överens om hur mycket du i sånt fall ska jobba innan det går att se vilken lön du får ut.

Prata med din arbetsgivare och påpeka att ni muntligt kommit överens om och red ut vilken anställningsform du har. Däremot skriver du på det nya så godkänner du det och då är det svårt för dig att kräva något annat i efterhand. Prata med arbetsgivaren och kontakta facket om du är medlem och behöver hjälp.

Hälsningar Malin Karlsson

Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Kan jag få det jag muntligen blivit lovad i lön?

 1. Marcus Nordvall says:

  Om man räknar på 26000 kr/månad och delar det med 174 (arbetstimmar per månad) så blir det 26000 / 174 = 149,43 kr/timme.
  Lönen är samma som ni kommit överens om.
  Det som ni verkar vara oense om är snarare vilken anställningsform som gäller.
  Vid timlön så brukar man ju inte heller få betalt för röda dagar.

 2. Leif Wahlström says:

  I vårt kollektivavtal använder vi faktorn 175 för att omställa månadslönen till timlön.
  150 kr blir 26250 kr.
  Vid anställningsformen timanställd, om det nu ens finns i detta avtal, så är ju anställningen tidsanpassad. Inledningsvis förstod jag att man talade om en månadslön och då är det väl en tillsvidareanställning som avses.

  26000 innan skatt är ett uttryck som inte ska användas. Man talar alltid om bruttolön, dvs innan skatt är avdragen och då motsvarar ju nämnd timlön uppgiven månadslön.

Comments are closed.