Var regleras flextid?

Hej!
Vår arbetsgivare har helt plötsligt börjat införa restriktioner angående flexen som vi inte haft tidigare. Vi måste nu stämpla in och ut vid lunch samt alltid stämpla in efter vi bytt om på morgonen och innan vi bytt om på em. Detta blir lite knepigt här eftersom inte alla arbetstagare använder arbetskläder och då vi ibland utför arbetsuppgifter i anslutning till lunchen samt ibland pratar jobb på lunchen. Chefen hänvisar till ”Flextidslagen”. Vad är det för en lag? Jag kan inte hitta någon info om den.

Svar:

Hej!

Flextid är inte reglerat i svensk lag. Däremot kan flex regleras i kollektivavtal eller enskilda avtal. När din chef hänvisar till flextidslagen antar jag att chefen menar det som är reglerat i kollektivavtalet. Att chefen nu börjat införa restriktioner kan bero på att företaget kanske har infört en ny policy kring hur flextid ska hanteras. Jag rekommenderar dig att se om det finns ett kollektivavtal och vilka bestämmelser angående flextid som finns reglerat i det. Kontakta facket så kan de hjälpa er med situationen och vad som står i kollektivavtalet.

Hälsningar Malin Karlsson

Arbetsrättsjouren

En reaktion på ”Var regleras flextid?

  1. I de kollektivavtal jag sett, där sådant som tas upp här är reglerat, så får inte tvättid, ombyte inkräkta på arbetstiden. Sällan tillämpas stämpling på raster, men det är svårt att komma undan om arbetsgivaren kräver det.
    I de fall där man i hög grad flexar pga att arbetsuppgifterna gör att det nästan är oundvikligt. Kundkontakt etc. så blir det besvärligt med detta. Arbetsgivare som kräver vad som här tas upp, har antagligen dåliga erfarenheter av respekt för arbetstiden.
    Helt säker på det.
    Denna attityd hos arbetsgivare som är ogrundad, är sällsynt i dagens arbetsliv.

Kommentarer inaktiverade.