Vad händer när ett läkarintyg säger att jag inte kan jobba?

Om man har läkarintyg att man inte klarar av att jobba natten, gäller det då eller kan arbetsgivaren tvinga en att jobba natt?

Svar:

Hej!

Vid ingående av anställning skrivs avtal för att skapa bevis för vad du och din arbetsgivare kommit överens om. En av uppgifterna som är med på ditt anställningsavtal är vilka dina arbetsuppgifter är. Har du ett avtal om att du ska jobba natt är det egentligen då du ska arbeta. Genom din anställning har du en arbetsskyldighet. Du har lovat att jobba natt mot att arbetsgivaren ger dig lön.

Har du ett intyg från läkare om att du inte klarar av att jobba natt är det något som arbetsgivaren ska ta hänsyn till i rehabiliteringsprocessen och finns det ledigt arbete som inte är under natten som du har tillräckliga kvalifikationer för ska arbetsgivaren erbjuda din en omplacering.

Arbetsgivaren kan inte tvinga dig jobba natt men kan du inte utföra ditt jobb och det inte finns något ledigt jobb du kan byta till, kan arbetsgivaren säga upp dig på grund av arbetsbrist. Det krävs dock både en noggrant genomförd rehabiliteringsutredning samt omplaceringsutredning innan en uppsägning kan bli aktuell.

Hälsningar Malin Karlsson

Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Vad händer när ett läkarintyg säger att jag inte kan jobba?

  1. tina eriksson says:

    Det handlar inte om uppsägning pga arbetsbrist, utan uppsägning av personliga skäl (sjukdom).

  2. Camilla Ländin says:

    Enligt min erfarenhet brukar man tala om en personlig eller individuell arbetsbrist om det skulle bli aktuellt med en uppsägning i de här fallen. Det skulle också kunna handla om personliga skäl.

Comments are closed.