Kan arbetsgivaren hålla inne min slutlön när jag gick från arbetet?

Jag gick från mitt arbete, som resulterade i uppsägning, chefen menar att han har rätt hålla inne med slutlön och semesterersättning pga detta, är det sant? Min slutlön och semesterersättning är fortf inarbetade timmar?

Svar:

Hej!

Att gå från arbetet utan att beakta uppsägningstid kan ses som en arbetsvägran. Arbetsvägrar du har arbetsgivaren då rätt att hålla inne kostnaden för de dagar du uteblivit från jobbet. Dvs de dagar du skulle arbetat under din uppsägningstid. Det är alltså din lön som arbetsgivaren kan hålla inne. Däremot inarbetade semesterdagar har du fortfarande rätt att få ut i semesterersättning. Den ska betalas ut senast en månad efter din sista anställningsdag. Din sista anställningsdag är sista dagen på din uppsägningstid och inte den dagen du lämnade arbetet.

Hälsningar Malin Karlsson

Arbetsrättsjouren

2 reaktioner på ”Kan arbetsgivaren hålla inne min slutlön när jag gick från arbetet?

 1. Hej!
  Att lämna jobbet och inte respektera uppsägningstiden, har orsaker som till största delen beror på arbetsgivares förb. beteende. Kan förstå det.
  MEN! Rätta mig om jag har fel: Måste inte arbetsgivarens konfiskering av innestående lön, som kompensation för frånvaron, gå via Kronofogden?

  Leif Wahlström

 2. Hej!
  När det räknas som arbetsvägran måste det inte gå via Kronofogden. Lönen ska betalas ut när konflikten är utredd. Tack för ditt påpekande!

  /Malin Karlsson

Kommentarer inaktiverade.