Kan min chef tvinga mig att ta på mig fler arbetsuppgifter?

Hej.
Om jag är anställd som maskin-operatör, kan min chef då tvinga mig att utföra en truckförares arbetsuppgifter utan att jag får lön/ersättning för dessa extra arbetsuppgifter?

Truckförare och maskin-operatör är 2 skilda titlar inom yrket och de tjänar olika mycket.

SVAR

Om det gäller en omorganisation så har arbetsgivaren i princip rätt att själv bestämma hur verksamheten ska bedrivas. Däremot så får inte arbetsuppgifterna ligga utanför de kvalifikationer man besitter så att det kan framstå som att arbetsgivaren ger en uppgifter som de vet att man inte kan sköta för att kunna säga upp dig på grund av arbetsbrist.
Är det en stor skillnad på dina arbetsuppgifter så är arbetsgivaren skyldig att förhandla med facket innan det verkställs.

Är det så att du har den kunskapen för att kunna utföra arbetsuppgifterna eller inom en rimlig tid kan lära dig dom men vägrar att utföra dom kan det anses som arbetsvägran och arbetsgivaren kan då har rätt att säga upp dig på grund av arbetsbrist då det inte finns några andra tillgängliga arbetsuppgifter för dig.

Gällande lönen så bör du diskutera detta med din chef och ta kontakt med din fackförening och be dem om hjälp. Då kan man göra en utredning om vad andra inom branschen med liknande arbetsuppgifter får i lön. Vad man ska få i lön regleras inte i lagen utan det är kollektivavtal och anställningsavtal som bestämmer det.

Hälsningar,

Daniela Alm