Bruten tumme på sommarlovet – ska jag sjukskriva mig?

Gej! Jag är lärare med ferietjänst. Jag har ju arbetat in min semester och bröt nu tummen och ska vara gipsad hela semestern. Bär jag sjukskriva mig? Kommer jag få mindre pengar under tiden jag är sjukskriven då än om jag struntar i att sjukskriva mig? Hur fungerar det?
Hej!
Jag vet inte exakt vad som står i lärarnas kollektivavtal, då tjänsten är lite av en speciell karaktär (eller egentligen är semesterdelen av tjänsten av en särskild karaktär, då lärare ofta har ledigt på lov). Det kan också finnas speciella klausuler i ditt enskilda anställningskontrakt.
Generellt sett gäller dock att du ALLTID ska sjukskriva dig om du blir sjuk på semestern. Detta för att inte gå miste om dina semesterdagar, och för att få korrekt ersättning från Försäkringskassan. Du får då sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna, sedan får du sjukpenning från FK vilket gör att du antagligen får mindre pengar i fickan just nu, men å andra sidan så har du då dina semesterdagar kvar att disponera vid ett annat tillfälle. Semesterdagar kan ju tas ut antingen som ledighet eller i pengar vid ett senare tillfälle, och då blir det ju inte fråga om att du får mindre pengar på längre sikt.
Med vänliga hälsningar,
Molly Johansson,
Arbetsrättsjouren