Tandläkarbesök med dottern – chefen vägrar ledighet

Hej. Jag är timmanstäld inom städ och har bara 5 tim i veckan på annstälnings avtalet. Men kan jobba runt 100-110tim i månaden. Jag har berättat för min chef att jag måste gå hem tidigare en dag då min dotter skall till tandläkaren, men får ett blankt nej att det inte funkar och så vidare .Nu undrar jag om hen har rättigheter att neka mig ledigt

Svar: Timanställning är en klurig form av anställning. Den kan vara antingen tillsvidare eller tidsbegränsad. Det är dock så att du är anställd per timma, vilket gör att du kan säga nej till att arbeta vissa timmar även om chefen ber dig att jobba dessa timmar. Det är då upp till chefen att hitta en annan person som kan arbeta dessa timmar istället för dig.

Chefen har nämligen ingen skyldighet att ge dig ledigt för ett tandläkarbesök med dottern om det inte är akut, livshotande läge. Som jag förstår situationen är detta en förbokad, vanlig tandläkartid och då behöver chefen inte godkänna detta.

Sålunda kan du antingen tacka nej till att arbeta dessa timmar eller boka om tandläkartiden till en dag då du inte arbetar.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson, Arbetsrättsjouren