Är ett arbete som lokalvårdare konkurrerande verksamhet mot min nuvarande tjänst inom telekom?

Hej.

Jag har en fråga angående konkurrerande verksamhet.

jag jobbar inom telekom, men har tagit tjänsteledigt ett tag då jag studerar upp mina betyg. hur som helst så har jag blivit erbjuden en tjänst som lokalvårdare på ett kontor som bedriver också telekom.

Får jag jobba som lokalvårdare (städare) för ett annat bolag som också jobbar inom desamma verksamhet som de bolaget jag är anställd hos?=)

min tjänst skulle innebära att städa, damsuga, moppa osv. Arbetstiderna är alltså efter att kontoret ät stängt.

Hur skulle bolaget jag jobbar för se på det? Anses det som konkurrerande verksamhet?

Svar: Det finns inga klara, tydliga gränser för vad som anses vara ”konkurrerande verksamhet”. Det som skulle kunna skada eller sätta din nuvarande arbetsgivare i en sämre ställning konkurrensmässigt hör helt klart hit. Konkurrensklausulen är ett uttryck för din lojalitetsplikt mot din arbetsgivare. Ofta skriver man om konkurrerande verksamhet i anställningsavtalet, och menar då liknande verksamhet som du utför hos din arbetsgivare.

Mitt råd är att du pratar med arbetsgivaren på ditt nuvarande arbetsställe och frågar om denne tycker att det går bra att du tar städjobbet. Det är bra på fler än ett sätt. Dels får din nuvarande arbetsgivare veta om dina planer, dels visar du att du bryr dig om din nuvarande anställning och att den är värdefull för dig, och dels klargörs såklart om lösningen med lokalvårdarjobbet är godtagbar i din nuvarande arbetsgivares ögon.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson, Arbetsrättsjouren