Rätt till tillsvidareanställning

Hej!
120425 jobbade jag min första dag på X som arbetar med autiska människor. Sedan dess har jag jobbat drygt 3800 timmar exkl sjukskrivningsdagar. Jag är nu sjukskriven pga foglossning men detta övergår snart i havandeskap innan förlossning i maj/juni. Enligt mig borde jag ha rätt till en tillsvidareanställning men min arbetsgivare skjuter hela tiden på detta datum. I december sa han att detta skulle ske i slutet av januari men nu säger han april. Min anställningsform har aldrig ändrats iallafall inte i min vetskap och samtycke. Jag får rullande schema som gäller i 3 månader åt gången och det senaste året har dessa tider varit 93% av en fulltidstjänst. Hur ska jag gå vidare mot min arbetsgivare och har han rätt

Svar:
Det låter som att du har rätt till en tillsvidareanställning, dvs att bli ”inlasad”. Men det beror lite grann på viken anställningsform du har och har haft under den här perioden. Det är tyvärr ganska vanligt att arbetsgivare utnyttjar möjligheterna att kombinera olika visstidsanställningar, vikariat och allmän visstidsanställning för att komma undan kravet på tillsvidareanställning. Det här är något som tex EU har kritiserat Sverige för och som är under utredning. Jag rekommenderar att du kontaktar facket Kommunal om du är medlem och ber dem hjälpa dig med vad som gäller.

 

Hälsningar Camilla Ländin

Arbetsrättsjouren