Inbakad semesterersättning?

Hej,

På mitt anställningsavtal står det att semesterersättningen är inräknad i timlönen som är på 90kr/tim. På mina lönespecar står det inget om semesterersättningen. Jag sällan mina lönespecifikationer, måste tjata mig till dem. Hur ska jag göra med detta? Märker också att jag får lika summa av lön även fast jag jobbat 5 timmar mer än en annan månad.

Svar:

Hej!

Arbetsgivaren har rätt att baka in semesterersättningen i lönen, men då måste din arbetsgivare tydligt på lönespecifikationen märka ut vad som är lön och vad som är semesterersättning. Om din arbetsgivare inte tydligt märker ut detta är det alltså fel. Du har ingen laglig rätt till en lönespecifikation, det kan dock finnas angivet i eventuellt kollektivavtal. Du kan vända dig till skatteverket om du inte får ut någon lönespecifikation. Följande information kommer från skatteverket:

 ”Som anställd kan du meddela Skatteverket om din arbetsgivare slarvar med att betala ut din lön, inte gör skatteavdrag, inte ger dig lönebesked eller inte lämnar kontrolluppgift. Vi kan få fram uppgifter från utredningar hos Ekobrottsmyndigheten eller från skatterevisioner. Det kan leda till utredningar och att vi gör revision tillsammans med polis och Ekobrottsmyndigheten. Då framkommer det ofta om någon har jobbat svart i företaget.”

Gällande att du tror du får för lite i lön är mitt råd till dig att ta upp det här med din arbetsgivare. Får du inget gensvar från denne är mitt råd till dig att vända dig till eventuellt fackligt ombud.

 

Mvh

Isabella Wester

Arbetsrättsjouren