Får jag ignorera uppsägningstiden?

Hej,

Efter ett par månader på mitt nya jobb började min chef tala om att han vill att jag får en mer ansvarsfull roll och nya arbetsuppgifter lite längre fram. Innan några officiella beslut togs uppstod en situation som gjorde att jag fick gå in och ta andra arbetsuppgifter, mer ansvarsfulla och kompetenskrävande än tidigare. Under dessa månader har min chef hela tiden sagt att så fort den här kaotiska tiden är över så ska vi sätta oss ner och ta fram en ny tjänstebeskrivning tillsammans så allt blir officiellt. Ett muntligt avtal helt enkelt. Med den nya ”högre” tjänsten i sikte har jag slitit som ett djur, lyckats med omöjliga uppdrag och spenderat större delen av min fritid med att lära mig mer. Jag har arbetat på helger och till och med avbokat en redan betald semesterresa för att arbeta. Nu har det lugnat ner sig men nu säger min chef att han inte kan ge mig en ny roll officiellt men att vi får se i framtiden. Jag känner mig grundlurad eftersom jag nästan arbetat ihjäl mig för en ny roll som jag nu inser att jag aldrig skulle eller kommer att få och därför vill jag avsluta min anställning omgående. Min fråga är: Har jag någon möjlighet att avsluta min tjänst omgående utan uppsägningstid på grund av att min chef brutit vårt muntliga avtal gällande en ny tjänst?

Svar:

Hej!

Som jag ser det har arbetsgivaren en grundläggande rättighet att leda och fördela arbetet. I ditt fall har det avtalats kring en högre tjänst vilken sedan inte har uppfyllts. Då ett muntligt avtal har lika stor giltighet som ett skriftligt bryter som du säger arbetsgivaren mot detta. Nackdelen för din del är att ett muntligt avtal är svårare att bevisa då ord kan komma att stå mot ord. Till din fråga så har du ingen laglig rättighet att strunta i att arbeta kvar under din uppsägningstid. Gör du detta kan du komma att bli skadeståndsskyldig gentemot din arbetsgivare.

Mvh

Isabella Wester

Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Får jag ignorera uppsägningstiden?

  1. Gunnell says:

    Det är ju bedrövligt sånt här, lurad till max! Men den här personen kan väl bara masa runt på jobbet under uppsägningstiden och göra så lite som möjligt i kompensation för att slit tidigare – eller sjukskriva sig?

  2. Isabella Wester says:

    Det vore inte att rekommendera att medvetet utföra ett dåligt jobb den sista tiden på arbetsplatsen. För att få ett så gott avslut som möjligt och för att kunna använda referensen i framtiden, alltså då för sin egen skull. Att inte utföra sitt arbete kan ses som arbetsvägran, och är en saklig grund för uppsägning enligt LAS § 7, vilket inte är att rekommendera. Att sjukskriva sig trots att personen i fråga inte är sjuk kan anses vara att arbetsvägra eller att bryta förtroendet för sin arbetsgivare, vilket även detta är en saklig grund för uppsägning enligt LAS § 7. trots att arbetstagaren nu har sagt upp sig själv vore dock inget av dessa alternativ en god rekommendation för att få ett så gott avslut på sin arbetsplats som möjligt.

Comments are closed.