Uppsägningstid vid provanställning

Hejsan, jag har en provanställning som jag jobbat 2 veckor på och har nu fått reda på att jag kommit in på min reservplats på högskolan och vill börja plugga. I mitt anställningsavtal står det inget om uppsägningstid eller någon liknande paragraf . Det är ibockat provanställning samt tiden på det halvåret jag är provanställd. Jag kontaktade min arbetsgivare på e-post och han sa att jag har en månads uppsägnings tid. Vad gäller eftersom jag inte har något om uppsägningstid på mitt avtal? Vill kunna sluta så snabbt som möjligt

Svar:

Hej!
Om du är provanställd har du ingen skyldighet till uppsägningstid enligt lag och kan därför gå på dagen då du säger upp dig. Om det finns ett kollektivavtal skulle det dock kunna vara så att det är annorlunda reglerat. Står det ingenting om det i något kollektivavtal, så har du ingen skyldighet till uppsägningstid eftersom att du enligt lag kan gå på dagen vid provanställning och att ditt anställningsavtal faktiskt inte nämner någonting kring det.

Mvh

Isabella Wester

Arbetsrättsjouren