Sjukanmälan under semester?

Hej!

Min fråga är ganska kort egentligen. Jag och min sambo blev sjuka på semestern så pass att vi absolut inte hade kunnat jobba. Jag sjukanmälde direkt när jag hade landat på svensk mark. Min fråga är om det räknas som en sjukanmälan? Eller måste man rapportera direkt från första dagen fast än att man är i ett annat land? 

  
Svar:

Hej!

Enligt semesterlagen § 15 så ska du då sjukdom eller arbetsskada inträffar under semestern anmäla detta utan dröjsmål till din arbetsgivare. Då ska dessa dagar inte räknas som semesterdagar utan som sjukdagar. Om du anmäler utan dröjsmål har du rätt till samma antal semesterdagar som antalet dagar du varit sjuk. Utan dröjsmål är inte klart definierat i lagen, men om du skulle varit på arbetsplatsen är du skyldig att sjukanmäla från och med första dagen. Din arbetsgivare skulle därmed kunna hävda att du inte har rätt till dessa dagar då sjukanmälan inte gjorts utan dröjsmål. Mitt råd till dig skulle då vara att ändå försöka prata med din arbetsgivare om situationen och att du under sjukdagarna var utomlands och att det då var praktiskt omöjligt att kunna kontakta denne under denna tid.

Mvh

Isabella Wester

Arbetsrättsjouren