Hur långt i förväg ska jag få arbetstidsschemat?

Hej,

Nu är det 3e månaden i rad som jag, en vecka innan en ny schemaperiod inte fått mitt schema. (Sist fick jag mitt schema två dagar innan det skulle börja) Jag börjar bli riktigt trött på detta då det inte går att planera något i sitt liv. Vad ska jag göra? Kan jag anmäla min arbetsgivare? eller ska jag helt enkelt stanna hemma den första veckan då det inte står att jag skall jobba.

Svar:

Hej!

Du som arbetstagare har rätt till att två veckor i förväg få veta arbetstidsschemat enligt arbetstidslagen § 12. Finns det inga andra skrivningar inom eventuellt kollektivavtal kring detta så gör arbetsgivaren i ditt fall fel. Det som du kan göra i detta fall är att kontakta din fackliga organisation för hjälp. Är du inte fackligt ansluten kan du och om ni eventuellt är flera på samma arbetsplats som känner samma sak råder jag dig att prata med din arbetsgivare för en diskussion kring problemet.

Mvh

Isabella Wester

Arbetsrättsjouren