Inlasad?

Hej

Jobbar inom staten på ett ungdomshem jag började som timanställd men jobbade i stort sett heltid och vissa fall mer än heltid. efter 1,5år fick jag ett vik på heltid på ett fast schema och har gått som vik i över ett år nu. Nu så har jag fått ett papper på att mitt vik går ut i augusti i år och att jag inte kommer att få fortsätta för att då riskerar dom att jag blir inlasad. Men om jag räknar lite själv med timmar utslaget i dagar så får jag det till att jag redan bör vara inlasad? Är det inte nya regler för detta från och med i år? 621 dagar har jag hört?

SVAR:

Hej,

Jag förstår hur du tänker kring denna problematik. Dock är det så att så att en arbetsgivare kan i princip ha dig anställd under en fyra års period utan att du blir inlasad. Detta eftersom du inte får räkna ihop allmän visstidsanställning och vikariat i dina LAS- dagar. I praktiken innebär detta att du kan vara anställd i dessa två anställningsformer i vardera två år, utan att bli inlasad.

Mitt råd till dig är att kolla på dina anställningsavtal, då du kan ha haft fler under denna period, se vilken anställningsform du arbetat under och sen på nytt räkna ihop dina dagar. Skulle fallet å vara att du överstigit två år i samma anställningsform inom en femårs period stämmer det att du redan borde varit inlasad.

Även gällande att din anställning slutar nu i augusti är det att kolla vad som står i ditt anställningsavtal, då ett vikariat är en tidsbegränsad anställning ska det stå under vilken period du är anställd.

Hälsningar Rebecka Persson

Arbetsrättsjouren