Har jag rätt till betald ledighet vid tex jul?

Hejsan! Jag kommer att börja en ny anställning som kurator på en kommunal skola, och undrar hur det ser ut kring jul, nyår, sommarlov och helgdagar. Finner inga bra svar på nätet och vill heller inte börja med att fråga min chef innan jag ens påbörjat anställningen. När skolan är ”stängd” och jag har rätt till 25 semesterdagar har jag då rätt till ledighet med lön, eller finns det undantag osv.

Hej,
Det beror på vilken typ av tjänst du har och hur kollektivavtalet ser ut. Vi är inte experter på detta så jag rekommenderar att du kontaktar ditt fackförbund och ber dem om hjälp att reda ut vad som gäller.
Jag gissar att din chef/rektor inte tar illa upp om du frågar heller, det är ju inte lätt att veta hur det fungerar.

Hälsningar Camilla Ländin
Arbetsrättsjouren