Rätt till schema

Hej!!

Jag är anställd på ett företag och jag jobbar deltid på 45% kvällar, har jobbat där i 9 år, under dessa åren har jag alltid blivit tillfrågad om en tillfällig upphöjning att jobba 75% under sommaren dvs. juni, juli och augusti. Så även under december månad. För att sen återgå till min bottentjänst på 45%.

Till saken hör den att jag bara har fått schema för Juni. Och min chef säger att om jag inte skriver på kontraktet så kan jag inte få mitt schema för juli och augusti för att arbetsgivaren måste veta hur många som tackar ja till en tillfällig upphöjning och sedan där utgå hur mitt schema kommer se ut i Juli och Augusti.

Mina frågor på detta är följande:

1.) Är det 2 veckor minst i förväg av scheman som gäller även vid tillfällig upphöjning på 75%?

2.) Kan arbetsgivaren neka mig att inte ge mig schema för juli och augusti? Dvs. har arbetsgivaren den FORMELLA rättigheten till det?, OM jag inte har skrivit på nått kontrakt för 75% för sommaren men bara fått schema för Juni?

SVAR:
Det stämmer att du har rätt till ditt schema senast två veckor i förväg. Men om du tackar ja till att arbeta 75% under hela sommaren så behöver du också skriva på avtalet för detta. Det ger ju också dig en garanti för att du verkligen får arbeta den tiden, så att inte arbetsgivaren ångrar sig i sista stund.

Hälsningar Camilla Ländin
Arbetsrättsjouren

7 thoughts on “Rätt till schema

 1. Katarina says:

  Så om jag uppfattar det rätt, så ska ett schema ingå i avtalet för en tillfällig upphöjning? Och då har rättigheten att kunna se ett schema innan man skriver ett kontrakt?

 2. Katarina says:

  I så fall finns det nedskrivet formellt någonstans? Att jag har den rättigheten att kunna se ett schema innan jag skriver på ett kontrakt?

 3. Katarina says:

  Min arbetsgivare nekade mig upphöjningen på 75% eftersom jag ville se schemat innan jag skrev på kontraktet.

 4. Camilla Ländin says:

  Nej, arbetsgivaren måste fortfarande bara ge dig schema två veckor i förväg. Så arbetsgivaren har agerat enligt lagen.

 5. Katarina says:

  Min arbetsgivare nekade mig upphöjningen på 75% eftersom jag ville se schemat innan jag skrev på kontraktet. Hade bara fått för juni men ej för juli och augusti.

 6. Katarina says:

  Frågan är då: Har min arbetsgivare agerat fel, då det är en upphöjning på 75%? Trots vad som står i kollektiv avtalet?

 7. Camilla Ländin says:

  Nej, jag har svårt att se att arbetsgivaren har begått något formellt fel. Men om det finns ett kollektivavtal så tycker jag att du ska vända dig till aktuellt fackförbund.

Comments are closed.