semesterersättning

Hej!

Jag har varit deltidsanställd på ett företag i ganska många år och inte fått ut
någon semester. Nu är jag uppsagd och undrar då om jag kan få ut semesterersättning
för alla mina sparade dagar? jag har sett att det finns en preskribitionstid men
den verkar vara lite svår att tolka, jag tycker det verkar konstigt att alla dagar
äldre än 2 år skulle ”försvinna” i så fall skulle det vara riskabelt att spara
dagar mer än ett par år. Att man måste väcka talan senast 2år efter uppsägningen
verkar mera rimligt eller?

Med vänlig hälsning.

Hej

De sparade dagar (normalt sett kan du spara semesterdagar i högst fem år)som du har kvar sen tidigare år utgår som semesterersättning och ska betalas ut senast en månad efter anställningens upphörande. Betalar inte din arbetsgivare ut din semesterersättning har du två år på dig att väcka talan mot din arbetsgivare enligt 33 § semesterlag. Du kan alltså väcka talan även för dina sparade dagar fem år tillbaka.

Tänk på att du inte kan spara hur många semesterdagar som helst. Har du normalt sett 25 semesterdagar per år kan du högst spara 5 av dessa till kommande semesterår.

MVH Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren