Ingen betalning vid stängd arbetsplats?

Hej,

Vore mycket tacksam för svar i denna fråga innan jag vågar tala med ägarna i det företag jag arbetar. Jag har en tillsvidareanställning och heltid. Jag har arbetat på detta företag som reparerar bilar i drygt 5 år. Problemet är att jag inte får betalt för några mellandagar utan de dras alltid av på min lön. Vi jobbar inte in någon tid för att få betalt på mellandagar och måste stanna hemma trots att det finns jobb och trots att jag vill jobba dessa mellandagar.

Har företaget rätt att ge mig obetalda mellandagar och ge mig mindre i lön?

Hej,

Om arbetsgivaren väljer att stänga arbetsplatsen under mellandagarna, gäller att arbetstagare som då inte väljer att ta ut semesterdagar under denna tid skall vara arbetsbefriade med ersättning dvs. att du har rätt att få lön för de dagar då arbetsgivaren hindrat dig från att arbeta trots att du ville arbeta. Detta gäller vanliga helgfria dagar. Det kan också vara värt att tänka på att det kan te sig annorlunda om detta skulle ske under den så kallade sommarsemestern.

Med vänliga hälsningar,

Sandra Jarl
Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Ingen betalning vid stängd arbetsplats?

 1. anne ewalds says:

  Hej!
  Min sambo har samma situation på sin arbetsplats som personen ovan beskriver, alltså måste ta ut semester under mellandagarna då kontoret är stängt. Han började i februari och har därmed fyra semesterdagar intjänade, de kommer han att ta ut innan december och mellandagarna.

  vi vore mycket tacksamma om ni kunde skriva vilken paragraf vi kan hänvisa till när vi diskuterar detta på arbetsplatsen.

  Tack!

 2. Camilla Ländin says:

  Hej,
  Det stämmer att man inte kan tvingas att ta semester om företaget stänger under sommaren tex. Detta stöds av Semesterlagen (SemL) § 8 som säger att man har rätt att avstå från obetald semester.

Comments are closed.