Sjuklön

Hejsan, jag jobbar som ordningsvakt på ett företag (ons till lördag,varannan söndag.). Jag har jobbat ca 90 timmar första 3 veckorna och ca 50 timmar nu. Jag blev dålig i mina leder så jag ar stabilitetsgippsad och har smärta. Jag har blivit sjukskriven från jobb av läkare som hjälpt mig på sjukhuset i 2 veckor.

Nu säger min chef att hans försäkringar inte gäller oss och att han inte kommer att betala ut någon lön alls till mig dom första 14 dagarna.

Har jag någon rättighet som jag kan använda mig av?

Hej,

Din arbetsgivare är skyldig att betala dig en sjuklön som är 80 % av anställningsförmånerna under en sjuklöneperiod på 14 dagar. Det gäller den som är anställd minst en månad eller har arbetat sammanhängande i 14 dagar. Den första sjukdagen är karensdag, utan ersättning. Du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren men bara för det antal timmar de bett dig arbeta på. Blir du sjuk övriga dagar får du ingen ersättning eftersom du inte går miste om någon lön. Din rätt till sjuklön gäller för de timmar då du är schemalagd men inte kan arbeta.

Om du är medlem i ett fackförbund kan du även vända dig till dem.

Med vänliga hälsningar,

Sandra Jarl
Arbetsrättsjouren