Helgdagar

Hej! Jag är timanställd på butik på 35/timmar per vecka, butiken har öppet 6dagar/vecka. Jag har jobbat på butiken i 7år, och min arbetstid är 10-18 mån-fre butikens öppettider, jag jobbar även lördagar vid behov. Min fråga är vad som gäller när en röddag infaller mitt i veckan..Exempel är nu i december då jag förlorar ca 35timmar på röda dagar som infaller när jag skulle jobbat. Jag har inget schema utan jag vet att jag jobbar mån-fre och extra om det behövs.. Min fråga är vad är det som gäller för röddag?.. Känns inge vidare att förlora så mycket timmar en månad..

Hej,

Det finns ett visst antal röda dagar (helgdagar) under året och dessa hamnar, beroende på år, olika. Några år är det, för din del, olyckligt så att de hamnar på vardagar och tyvärr finns det ingen lag som reglerar detta. Jag skulle rekommendera dig att undersöka om det finns reglerat i ett kollektivavtal då ett sådant avtal ofta verkar till arbetstagarens fördel.

Med vänliga hälsningar,

Sandra Jarl
Arbetsrättsjouren