Anställningsform och arbetstid

Jag vill bara höra mig för lite för företaget jag jobbar på idag och sedan december 2012 har sedan 2007 endast en fast anställd medan alla 14 andra
står anställda som tillsvidare/vid behov / timanställning. Alla har arbetstid 11-17 eller vi börja 11 och sen kör vi på tills vi är klara. Är vi klara 15.00 så kan vi sitta och vänta till 17.00 men väljer vi att åka hem innan 17.00 även fast man frågat om det finns mer att göra och fått svaret nej det är lugnt.

Ska vi ha betalt till 17.00 eller ska vi ha betalt tills vi åker hem? Ska alla som jobbat längre än ett år få ny anställningsform tillsvidare 80%eller liknande?

Hej,

Det finns två typer av anställningar enligt lag; tillsvidare- och tidsbegränsad anställning (allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsanställning & provanställning). Inom dessa former utav anställning kan arbetsgivaren och arbetstagaren avtala arbetstillfällen skall ges utefter behov, antal timmar eller uppgå till en viss procent per månad. Timanställning är ingen anställningsform, det betyder endast att arbetsgivaren betalar den anställde per timme.

Om er arbetstid är satt till att vara mellan 11-17 så är det denna tid ni står till arbetsgivarens förfogande. Arbetsgivaren kan, om denne så vill, tillåta er att lämna arbetsplatsen utifall det inte finns fler arbetsgifter att utföra, arbetsgivaren är då inte skyldig enligt lag att betala för denna tid. I annat fall skall ni finnas på arbetsplatsen och stå till arbetsgivarens förfogande under hela arbetstiden. Arbetsgivaren skulle kunna bevilja hemgång med betald lön om denne så vill utifall ni inte behöver stå till arbetsplatsens förfogande, detta ska isf godkännas vid varje enskilt tillfälle sådant sker.

En tidsbegränsad anställning som är skriven som allmän visstidsanställning tillåts under högst 24 månader under en femårsperiod. Om en anställd har haft en eller flera allmänna visstidsanställningar och dessa pågått under en längre tid än sammanlagt 24 månader, övergår anställningen i en tillsvidareanställning med samma förutsättningar som den allmänna visstidsanställningen. Det finns ingen begränsning för hur många anställda under anställningsformen allmän visstidsanställning en arbetsgivare kan ha.

Med vänliga hälsningar,

Sandra Jarl
Arbetsrättsjouren

2 thoughts on “Anställningsform och arbetstid

 1. anonym says:

  Så med andra ord är vår benämning ”tillsvidare vid behov timmar” rätt? När man pratat med facket säger dom att någon sådan Anställningsform? Dom som jobbat mer än 24 månader 11-17.00 står på samma anställningsform dom också.

  Detta handlar om ett budförarjobb där endast en är fast anställd och har rast! Ingen annan har någon rätt till rast?
  Enligt mig är det grovt fel med tanke på kör och vilotids lagen säger 6 timmar max sedan MÅSTE Man Ta 45min Rast?

  Ska man vända sig mot facket för att få igenom raster och även vikten per paket som är fel? Arbetsmiljöverket säger ju att man ej ska bara ett paket på 25kg+ ensam men det är vardagligen här. Hämtning 50 kg fjärde våningen utan hiss och utan pirra…. övervikt i bilarna. Hantering av adr gods när endast en på hela firman har detta….

 2. Camilla Ländin says:

  Är ni tillsvidareanställda med arbete per timme efter behov så är anställningsformen korrekt. Men alla har ni rätt till raster och pauser, lagen gör ingen skillnad på det.
  Jag tycker absolut att ni ska kontakta facket, dels för att reda ut vad som gäller kring era anställningar, och också att få rätt på raster och andra arbetsmiljörealterade frågor!

Comments are closed.