Förtursrätt vid rehabilitering

Hej!

Jag har sedan 1 år tillbaka varit sjukskriven och arbetar nu 50% med målet att komma
upp till 100% inom kort. Tyvärr så kommer min avdelning där jag är arbetsledare att
läggas ner vilket innebär att min tjänst inte kommer att finnas kvar. Eftersom jag
fortfarande är under rehabilitering undrar jag om jag kan kräva en annan
arbetsledares tjänst eftersom det blir arbetbrist och jag är inte den med kortast
anställningstid eller måste jag vänta tills jag kan arbeta 100%? Dvs kan jag vara
anställd under mina 50% på en ”påhittad roll” eftersom jag rehabiliteras och då får
företaget anställa vilka arbetsledare de vill tills jag är åter i arbete på 100% och
då kommer den nyanställda arbetsledaren att sägas upp? Eller ska företaget sätta in
en vikarie tills jag är frisk? Sammanfattningsvis: har jag rätt att kräva en
arbetsledartjänst redan nu trots att jag inte kan klara av den pga min sjukdom?

Tack på förhand!

Hej

 

Även om du som arbetstagare är sjukskriven 50% och under rehabilitering ingår du i turordningen precis som vanligt. Tänk på att om du omfattas av kollektivavtal så kanske inte turordningsreglerna gäller. Dubbelkolla med din arbetsgivare och ditt fackförbund.

Gäller dock turodningsreglerna, har du enligt dessa förtur till tjänsten om dina kvalifikationer är tillräckliga och om du har längre anställningstid än dina kollegor. Din arbetsgivare får då istället lösa situationen med en vikarie tills du anses vara frisk.

 

MVH Tobias Bergin

Arbetsrättsjouren